Sulimoped Újpesten

  •  
  •  
  •  

Ötven, főként újpesti diák szerezhet vezetői engedélyt segédmotorkerékpárra az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottsága jóvoltából.

A program három éve indult útjára, akkor öt megyében hirdették meg harminc-harminc tanuló számára. Két éve az összes megyére kiterjesztették, Budapesten pedig a mostani tanévben a külső kerületek iskoláiból választják ki a diákokat – mondta lapunknak Turjányi István c. r. alezredes, a BRFK közlekedésrendészeti főosztályának kiemelt előadója.

Kiemelte, a képzésben részt vevő ötven diák fele Újpestről kerül ki. Eredetileg csak a hátrányos helyzetű diákok képzését vállalta az ORFKK-OBB, azonban ezt kibővítették, és rajtuk kívül az iskolák is javasolhattak tanulókat.

Maga a képzés elsősegély-oktatásból, járműismeretből, rutinpályán és forgalomban töltött gyakorlati órákból tevődik össze. Ezek költségét és a hatóságilag meghatározott vizsgadíjakat is az ORFK-OBB fedezi, a védőfelszerelést pedig a helyi balesetmegelőzési bizottság adja.

Újpesten az Újpesti Babits Mihály Gimnázium Karinthy Frigyes Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolájából és a Szent János Apostol Katolikus Általános Iskolából érkeztek tanulók. Az elméleti képzés helyszíne az utóbbi intézmény, képünk az elsősegély-oktatáson készült.

A kezdeményezés célja az volt, hogy olyan kerületekbe és olyan tanulókhoz jusson el a program, akik, lakóhelyükön szabad tér lévén, hasznát veszik majd a megszerzett ismereteknek. Kép és szöveg: moa