FRANCIA GESZTENYETORTA:
A 30 dkg darált keksz, 25 dkg margarin, 15 dkg porcukor, 5 dkg mandulaliszt, 0,5 dl tej, 1 csomag vaníliás cukor.
Az anyagokat jól összegyúrjuk, és egy tortaformát kibélelünk vele, úgy, hogy az oldalára is jusson. 50 dkg gesztenyemasszát 0,5 l cukrász tejszínnel összedolgozunk, és a kekszes masszára simítjuk. Egy üveg magozott meggybefőttet lecsepegtetünk, és a gesztenye töltelékre szórjuk egyenletesen.
Egy csomag színtelen zselatint felfőzünk a meggybefőtt levével, és amikor már langyosra hűlt, a torta tetejére merjük fokozatosan. A tortát hűtőben tároljuk tálalásig. Más krémmel is készíthetjük.
TÚRÓTORTA:
2 cs. színtelen zselatint felfőzünk 0,5 dl tejjel, majd hűlni hagyjuk. 30 dkg túrót, 20 dkg porcukrot, 10 dkg margarint, 5 dkg darált diót, 1 db citrom reszelt héját és levét összekeverünk, és a kihűlt zselatinnal elturmixoljuk. Apróra vágott gyümölcsöket fakanállal óvatosan beleforgatunk: 2 db kivi, 2 db banán, 2 db
alma, 2 db mandarin, 2 dkg mazsola. Őzgerincformát kibélelünk fóliával. Az aljára tehetünk kivi-, vagy banánkarikákat, vagy mandarin cikkeket. Beletöltjük a túrós masszát, a tetejét is betakarjuk fóliával. Egy napig a hűtőben hagyjuk, majd tálra borítjuk, és úgy szeleteljük. Ízlésünknek megfelelő gyümölcsöket választhatunk.
2 cs. színtelen zselatint felfőzünk 0,5 dl tejjel, majd hűlni hagyjuk. 30 dkg túrót, 20 dkg porcukrot, 10 dkg margarint, 5 dkg darált diót, 1 db citrom reszelt héját és levét összekeverünk, és a kihűlt zselatinnal elturmixoljuk. Apróra vágott gyümölcsöket fakanállal óvatosan beleforgatunk: 2 db kivi, 2 db banán, 2 db
alma, 2 db mandarin, 2 dkg mazsola. Őzgerincformát kibélelünk fóliával. Az aljára tehetünk kivi-, vagy banánkarikákat, vagy mandarin cikkeket. Beletöltjük a túrós masszát, a tetejét is betakarjuk fóliával. Egy napig a hűtőben hagyjuk, majd tálra borítjuk, és úgy szeleteljük. Ízlésünknek megfelelő gyümölcsöket választhatunk.
MANDULÁS KÓKUSZGOLYÓ:
20 dkg zabpehelyliszt, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg mandulaliszt, 5 dkg kókuszliszt, 1 dl folyékony tejszín. Összedolgozzuk a hozzávalókat, hogy formálható legyen. 15 dkg kókuszreszeléket tálba öntünk, és 10 dkg hámozott mandulát kikészítünk. Kis golyókat formálunk a masszából, és mindegyik közepébe 1 szem mandulát teszünk, majd a kókuszreszelékbe megforgatjuk.
20 dkg zabpehelyliszt, 20 dkg margarin, 20 dkg porcukor, 10 dkg mandulaliszt, 5 dkg kókuszliszt, 1 dl folyékony tejszín. Összedolgozzuk a hozzávalókat, hogy formálható legyen. 15 dkg kókuszreszeléket tálba öntünk, és 10 dkg hámozott mandulát kikészítünk. Kis golyókat formálunk a masszából, és mindegyik közepébe 1 szem mandulát teszünk, majd a kókuszreszelékbe megforgatjuk.
Lettner Annamária dietetikus