Szabó Bence: Újpest a második hazám

  •  
  •  
  •  

Újpest Díszpolgára elismerést vett át Szabó Bence kétszeres olimpiai bajnok kardvívó, a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, aki 1974-ben kezdett el vívni az Újpesti Dózsában. Visszavonulása után az Újpesti Torna Egylet ügyvezető elnökévé választották, majd 1998 és 2001 között a klub elnöke volt. 1998-ig betöltötte az Újpest FC ügyvezetői posztját.

– Számtalan kitüntetésed között milyen helyet foglal el az Újpest Díszpolgára cím? – tettük fel a kérdést az ünnepség után az olimpiai bajnoknak.
– Megtiszteltetés, hogy bekerülhettem abba a csapatba, ahová csak nagyon keveseknek adatik meg – válaszolta Újpest díszpolgára. – Biztos, hogy fő helyre kerül a diploma és az emlékplakett, jól megfér majd az érmeim mellett.
– Mit éreztél, amikor a postás kézbesítette a meghívót?
– Remélem, nem tűnök nagyképűnek, de valami olyasmi csúszott ki a számon, hogy: na végre! – nevetett. – Komolyra fordítva a szót, meghatódtam, és azóta számoltam a napokat, hogy mikor vehetem már át a polgármestertől az oklevelet, mikor írhatok be néhány mondatot a Díszpolgárok könyvébe.
– Mit írtál, emlékszel rá?
– Természetesen, pontosan tudom. „Én ugyan sosem voltam újpesti lakos, de az Újpesti Dózsa, később UTE versenyzőjeként, majd az egyesület elnökeként mindig magaménak éreztem Újpest városát. Versenyzőként külföldi útjaim, versenyeim során igyekeztem jó hírét vinni a kerületnek, büszkeséggel töltött el, hogy e patinás egyesületet képviselhettem szerte a világban a nemzetközi vívóversenyeken. Újpestet második pátriámnak tekintem, nagyon vártam erre a pillanatra, és óriási megtiszteltetés számomra az Újpest Díszpolgára kitüntetés.”
– Mit üzensz az újpesti fiataloknak, sportolóknak?
– Mozogjanak, hogy egészségesek legyenek, hiszen a testedzés maga az élet. A fiatal sportolók pedig vegyenek példát az elődökről, és próbálják elérni céljaikat. Tudom, sok munka kell hozzá, de megéri!

Gergely Gábor