Szakmai segítség a vajdasági magyar pedagógusoknak

  •  
  •  
  •  

Felkérő levelet kapott a Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesület vezetőjétől, Nagy Margit elnök asszonytól az Újpesti Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium fejlesztőpedagógusa, Tóth Anett közoktatási szakértő, szaktanácsadó egy szakmai-pedagógiai délelőtt megtartására 2016.április 23-án.

A TANOM továbbképzés keretén belül a Részképesség zavarokról szakértői szemmel c. előadása – több területet érintve – nagy sikert aratott a Novi Sad környékéről érkező magyar iskolák pedagógusai körében. A háromórás előadáson szó volt az iskolakezdés nehézségeiről, a részképesség-zavarokról, a diagnosztizálásukról, a fejlesztőpedagógiai terápiás megsegítésekről, a mozgáshiányból adódó tanulási zavarokról.

A pedagógusok saját élményként tapasztalhatták meg a különféle módszerek gyakorlati alkalmazását, valamint filmek, fotók segítették őket abban, hogy a náluk még kezdetleges fejlesztőpedagógiai munka hogyan segítse a kiemelt figyelmet (SNI és BTM) igénylő tanulókat. Fáradhatatlan figyelemmel, tudásszomjjal, nagy érdeklődéssel hallgatták a szakértő asszonyt, aki kihasználva a lehetőséget, nemcsak a szakmáról, hanem az újpesti gyermekek számára kedvező, a tanulást megsegítő mozgásfejlesztő hatású feltéteket biztosító, a kerületben található Tarzan parkról, a tanuszodáról, a jégcsarnokról, sípályáról is említést tett. Hangsúlyozottan kiemelte, hogy a mozgás a fejlődés alapja, nincs, ami ezt pótolhatná. A nagymozgással párhuzamosan fejlődik a finommozgás, mely az írás-olvasás, számolás tanulásához elengedhetetlen. Nagyon fontos, hogy a megfelelő fejlesztőpedagógiai segítséget a kisgyermek időben megkapja, s ehhez olyan humán erőforrást és környezeti feltételeket kell biztosítani, mely biztosítja a sikeres iskolakezdést.

A továbbképzés végén az elnök asszony köszönetét fejezte ki a sikeres szakmai délelőttért, valamint megemlítette, hogy az újpesti iskola és a magyar pedagógusok egyesülete között már nemcsak szabadidős testvériskolai kapcsolat van, hanem a szakmai együttműködés is kezdetét vette, melynek folytatására kérte fel Tóth Anett szakértő asszonyt.
Délután 3 órakor az Újvidéki Rádió magyar nyelvű adásában hallhatták a közoktatási szakértővel készített interjút az előadás témájával kapcsolatban.