Szálloda az Árpád út mentén

  •  
  •  
  •  

Az Árpád út és az egykori Temető utca (majd Apponyi Albert, ma Mártírok útja) sarkán álló ház egyemeletesnek épült 1899-ben. Tulajdonosa, Zweig Adolf korának jól ismert vállalkozóját, Schreiber Gyula építőmestert bízta meg az építkezés lebonyolításával.

(Schreiber Gyula nevéhez fűződik az újpesti városháza, a víztorony és például a Viola utcai iskola 1909-ben emelt épülete is.) Itt nyílt meg Újpest első szállodája Központi Szálloda néven 1899. október 21-én. A földszinten kávéház működött. Az 1910-es években már Balog Ármin hirdette itt az „Elite” Kávéház és Szálloda olcsó és tiszta szobáit. A sorozatunkba beemelt képeslap is ebből az időből származik.
A második világháborút követő időkben az épületet több változtatás érte, szinte a felismerhetetlenségig átépítették. Az első emeletre további kettőt emeltek, lakásokat alakítva ki bennük. A földszinten Népbüfé, majd Gyorsbüfé, 1991-ben OTP-fiók nyílt, más cégek irodája is működött benne. Manapság visszaköszön a múlt, egy rövid ideig a korábban itt működő pénzintézet vendégeskedett, átépítésének idején.

B. K.

A rovat tanácsadó szakértői: Szöllősy Marianne és Krizsán Sándor helytörténészek. Felvételek: Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény és Várai Mihály.