Szándék és megoldás

  •  
  •  
  •  

Szalkai István (MSZP) a legutóbbi testületi ülésen egy olyan javaslattal állt elő, amely megoldani látszik Újpest és a főváros közt feszülő gordiuszi csomót a felnőtt szakrendelő ügyében. A képviselő, aki a fővárosi közgyűlés tagja is, az Újpesti Szakorvosi Rendelőintézet felújításáról készítette el előterjesztését a fővárosi testületnek.

-Képviselő úr, régóta megoldásra várt a gyermek-, és a felnőtt-szakrendelő ügye, melyekből az első megoldódott nemrég a főváros segítségével. Az utóbbira ígért költségvetési összeg viszont nem szerepel a főváros büdzséjében. Ön mit javasolt?
-Újpest önkormányzata korábban már döntött arról, hogy a felnőtt-szakrendelő felújításához a bekerülési költségek harmadát, de legfeljebb 250 millió forintot biztosít a 2009. évi költségvetésben azzal a feltétellel, hogy a többletköltségeket a Fővárosi Önkormányzat is biztosítja, valamint intézkedik a felújítás tárgyában. Bár ez kiemelten fontos feladat, a fővárosra eső 500 millió forint költséget a 2009. évi költségvetés egyensúlya miatt nem lehet betervezni, ezért tettem javaslatot a helyzet megoldására. E szerint a fővárosi és az újpesti önkormányzat az érintett ingatlanokat (a szakrendelőt, a volt Szülőotthont, és a Jókai utcai gyermekrendelőt) átadná az ÉPÍT Zrt. vagyonkezelésébe. A Zrt. végeztetné el a munkálatokat, az üresen álló ingatlanokat pedig értékesítené, így a felújítás akár a jövő évben megvalósulhatna. 2010-ben szükséges biztosítani egy digitális röntgen beszerzésének 50 millió forint összegű előirányzatát is; a javaslat szerint a Fővárosi Önkormányzat átadná Újpestnek a Fóti úti, jelenleg tüdőgondozóként működő ingatlanrészt.
-A helyi testületi ülésen maga az ellenzéki frakció vezetője, Wintermantel Zsolt is jó ötletnek tartotta a javaslatot, bár úgy vélte, hogy nem lehet teljesen megbízni a főváros ígéreteiben. Továbbá az ÉPÍT Zrt. üzleti tervének ismeretében aggodalmának is hangot adott, miszerint ezzel a javaslattal veszélybe kerülne a Zrt. többi projektjének megvalósítása.
– Erre a polgármester úr úgy reagált, hogy Rákospalota is átvette az egészségügyi intézményeket, azonban ez az önkormányzatnak jelentős ráfizetéssel járt, amit dr. Hollósi Antal (FIDESZ) is megerősített.
 Két kiemelt újpesti küldetésünk van a fővárosban: az egyik a metró, a másik a szakrendelők ügye. Vállaltuk, hogy ha kell, a fővárosi frakcióink álláspontjával szemben is az újpesti érdekek mellett állunk ki.
-Hollósi doktor véleménye szerint a szakrendelő felújítását szintenként is meg lehetne valósítani, s ezt a kerület is kiválóan tudná menedzselni. 
-Én inkább hajlok arra az elképzelésre, amit Hock Zoltán (MDF) javasolt, hogy az előterjesztésemet a következő kiegészítésekkel fogadja el a testület: az újpesti önkormányzat megerősíti korábbi döntését a 250 millió forintos bekerülési költségről, egyetért az ingatlanok privatizációjával, és felhatalmazza a polgármestert, hogy a szükséges tárgyalásokat folytassa le. Ezt a változatot még Nagy István alpolgármester is támogatta, bár ő úgy értékeli, hogy a három ingatlan jelenlegi állapotában forgalomképtelen, először annak értékeit, és a privatizáció lehetőségeket kell felmérni. Az elképzelést ezzel együtt elsöprő többséggel fogadta el az újpesti testület, ami igazolja a közös szándékot és az elképzelésünk helyes útját, mely végre kimozdíthatja a felnőtt-szakrendelő helyzetét a holtpontról.
 
 
-Úgy gondolom, sikerként könyvelhetjük el, hogy Újpesten Új Gyermekszakrendelő került kialakításra. Ma már az Új Gyermekszakorvosi rendelőa felnőtt szakrendelő Görgey utcai épületének alsó szintjén fogadja a kis betegeket és szüleiket. Reméljük, hogy a felnőtt szakrendelő felújítása ügyében is meg fog születni az a megoldás, aminek köszönhetően törekvéseinket siker koronázza majd. Mindenesetre mi a magunk részéről a munkálatokra 250 millió forintot már elkülönítettünk az idei évi költségvetésben – tette hozzá Dr. Trippon Norbert alpolgármester.