Szarvasragu bográcsból

  •  
  •  
  •  

Látszólag mond ellent egymásnak a mozgás és az evés, hiszen miként az újpesti példa is bizonyítja, a városban mindkettő évek óta jól megfér együtt. Újpest Önkormányzata ugyanis tavasszal, nyáron és ősszel tárt kapukkal várja a Tábor utcai sportpályára a mozogni vágyó újpestieket, ugyanakkor a gasztronómia szerelmeseinek is kellemes órákat kínál erre a napra, mintegy „kiegészítő” programként.

Az április 5-i Tavaszi Sportparty idén éppen főzésben döntött rekordot, a szarvasragu elkészítéséhez közel hatvan bogrács alá vágták a tűzifát a lelkes nevezők. Kora reggel már szorgos kezek aprították a könnycsorgató hagymát, szelték a paprikát és a paradicsomot, és lelkes családok, baráti közösségek várták, hogy csapatuk hozzájusson a pontosan és igazságosan kiporciózott szarvashúshoz.

Jó hangulatban indult a főzőcske, szép időben őrizhette ki-ki a bográcsát, és ügyelhetett arra, hogy a szomszéd állásból se lessék el az apró kis trükköket és fortélyokat. (Hiszen régi igazság, a szomszéd kertje, ugye zöldebb…) Kötényt öltöttek a férfiak is, sőt a pályán szinte csak az övék volt a ragu-főfelügyelői poszt. Több órán át tartott, amíg szép lassan megfőtt az étel. A csapatok hosszan locsolgatták vízzel, egyéb nedűvel a párolódó szarvashúst. Közben fogyott a foszlós kenyér, hiszen meg kellett kóstolni, mi is kell még az ételbe. A tunkolás során derült ki, mennyi sót, pirospaprikát, egyéb eltitkolt hozzávalót kívánt még az étel. Az ítészeket nem irigyelte senki, hiszen szinte reménytelen vállalkozásnak tűnt majd hatvanféle étel közül kiválasztani a legjobbat. A zsűri azonban állta a sarat, azaz a kóstolást, és képes volt felállítani a sorrendet. A sportpályákon időközben megfáradtak pedig boldogan keresték meg a családi bográcsot, hogy együtt falatozzanak a főzőkkel.

Egy biztos, sokan fáradoztak a Sportparty sikeréért, de éhes nem maradt senki.


A Tavaszi Sportparty főzőversenyének eredményei:
I. helyezés: Csodaszarvas Csodacsapata
II. helyezés: Rémszarvas
III. helyezés: Újpesti Cserkészek
Különdíjak : ÚVZrt., Rettegés Foka, Szűcs Sándor Általános Iskola