Száz éves lett a Tungsram SC

  •  
  •  
  •  

Szombaton délután századik születésnapját ünnepelte a kerület egyik legpatinásabb sportegyesülete.

Az Ampere SE 1911-ben alakult, és ötven esztendőn át adott otthont a sportolni vágyó fiataloknak. 1951-ben új nevet kapott az egyesület:Vasas Izzó SK. Ezzel még nem ért véget a keresztelők sora, hiszen 1984-ben Tungsram SC lett az egyesület neve. Mint az előbbi felsorolás bizonyítja, a név többször is változott, de a piros-kék szív örök maradt. Akik az Ampere-ben, a Vasas Izzóban vagy éppen a Tungsramban sportoltak, nos, nekik nem a név számított, hanem, hogy a családhoz tartoztak. Mert, a sportolók, a klubtagok, a vezetők egybehangzóan állították: mi egy nagycsalád voltunk, vagyunk és leszünk ezután is.

A klub egykori és mai sportolói randevúztak és ünnepeltek együtt a Megyeri úti sportcsarnokban. A szervezők több mint kétszáz meghívót küldtek el a klubtagoknak s a régiek közül majd’ mindenki elfogadta az invitálást.  Közel száznyolcvanan adták egymásnak a kilincset, keresték helyüket az asztaloknál és ismerték fel a rég nem látott barátokat a teremben.

Általában a születésnapi összejövetelek egy kis emlékezéssel kezdődnek, nos, ez a „Tungi”csarnokában” sem történt másképpen. Legelsőként az egyesület főtámogatója képviseletében, a General Electric vezérigazgatója, Phil Marshall köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kürthy Attila, gyárigazgató, Sörös Lajos, a klub legidősebb tagja valamint Till István egykori sportköri elnök emlékezett a múltra. A felszólalók sorában utolsóként Pataki Mihály, a Tungsram SC jelenlegi elnöke beszélt, majd hívta meg a társaságot egy koraesti vacsorára.

A vendégek között számtalan nagy bajnok tűnt fel. A labdarúgó olimpiai bajnok Szűcs Lajos a a kosárlabdázó Kiss Lenkével kvaterkázott, Kisteleki István, egykori MLSZ elnök pedig a  röplabdás Torma Ágnessel nevetgélt. Persze lehetetlenvállalkozás mindenkit felsorolni, de ezen a délutánon nem is a nevek, hanem a társaság számított.

A százéves sportklub ma is működik, igaz már nem az élsport a legfontosabb. A szakosztályokat a sportot kedvelő, a mozgásért rajongó emberek alkotják, akik között szép számmal találhatóak a GE dolgozói.

(gergely)