Százan a közhasznúaknál

  •  
  •  
  •  

Több mint másfél évtizede alakult meg az önkormányzat Szociális Osztályának Közhasznú foglalkoztatási csoportja. A cél az első perctől változatlan: a foglalkoztatás legyen mindkét félnek – a munkanélkülinek és az önkormányzatnak is hasznos – erről Török Gáborral, a csoport vezetőjével beszélgettünk.

–    Hányan dolgoznak jelenleg Újpesten közhasznú program során?
–    A létszám az erre a célra felhasználható, állami forrásból valamint az önkormányzat kiegészítéséből kikerekedő pénzösszegtől függ. Korábban a Fővárosi Munkaügyi Központ helyi kirendeltségéhez benyújtott pályázat, jelenleg, újabb változást követően, kérelem alapján alakul a létszámkeret. Év végéhez közeledve százan dolgoznak nálunk. Negyvenkilencen négy órában, tizenkilencen nyolc órában, de állományunkban van még sofőr, éjjeliőr, raktáros, brigádvezető. A nyolc órában foglalkoztatottak 8-12 hónapnyi időre kapnak Újpesten munkát, a négy órás munkavállalók gyakran cserélődnek, általában 3 hónaponként új munkavállalók érkeznek.
–    Milyen esetekben és feladattal alkalmazhatók?
–    Közismert, hogy nem kaphat szociális juttatást, úgynevezett bérpótló támogatást az a munkanélküli, aki nem teljesít közmunkát. Azon vagyunk, hogy mindenki a tanult szakmáját megtarthassa, iskolai végzettségnek, képességeinek megfelelő feladatot kapjon. Visszatérjen a munka világába.
–    Mit tudnak ajánlani?
–    A feladatok az önkormányzat intézményében, illetve Újpest területén folynak. A nyolc órában dolgozó lakatos szakmunkások kerítést készítenek, javítanak, a kutyafuttatókon nemrégiben kihelyezett kutya ürülék tárolókat készítették, helyezték ki. A szobafestők az önkormányzat intézményeiben többek között a nyári karbantartási munkálatokat végezték. Dolgoztak a Káposztásmegyeri rendőrőrsön, a kerületi kapitányságon.
Vannak egyéb önkormányzati feladataink: lakáskiürítések, selejt bútorok elszállítása. A csoportban dolgoznak segédmunkások, akik naponta több tonna szemetet szednek össze a közterületeken. Van, hogy érettségizett, diplomás ember kopogtat nálunk. Igyekszünk adminisztrációs munkát, számítógépes munkát adni számukra.  Minden feladat elvégzése komoly anyagi megtakarítást jelent az önkormányzatnak. Hogy csak az említett kutyafuttatóra kerülő eszközöket említsem, több mint egy millió forint megtakarítást jelentett az önkormányzatnak, hogy nem külső cégnél, drágán kellett megrendelni az eszközöket.
–B. K