Százéveseket köszöntött Újpest

  •  
  •  
  •  

Két százéves polgárát köszöntötte Újpest Önkormányzata szeptember 27-én pénteken. Bányai Imréné Julika nénit a Mindent a Betegekért Alapítvány Fóti úti ápolási intézetében, míg Tiszavölgyi Dezsőné Hajnalka néninek Ady Endre utcai lakásán gratulált az önkormányzat nevében Nagy István alpolgármester.

A kerek évfordulón Nagy István alpolgármester az újpesti önkormányzat nevében kereste fel az idős hölgyeket. A jeles nap nagyságának megfelelően ajándékcsomaggal és egy gyönyörű virágcsokorral köszöntötte őket, majd Orbán Viktor miniszterelnök és Áder János köztársasági elnök nevében emléklapot adott át. Elsőként Bányai Imrénénél járt. 

Julika néni mindössze két éve él a Mindent a Betegekért Alapítvány Fóti úti ápolási intézetében. Előtte népes családjával – lányával, unokájával és három dédunokájával – a káposztásmegyeri lakótelepen lakott. A legszebb időszak Julika néni szerint az volt az életében, amikor férjhez ment. 

– Én 22 éves voltam, a férjem meg 29, amikor összeházasodtunk, 45 évig, a férjem haláláig éltünk együtt. Nem volt semmi veszekedés köztünk soha sem. Mindig azt mondta nekem: írd le egy papírra, ha mérges vagy. Ezzel meg is oldottuk a problémáinkat – tette hozzá. 

Juli néni szerint a hosszú élet titka az, hogy család, gyerekek veszik körül az embert. Neki egy lány, egy unoka és három dédunoka adatott, akikkel hosszú éveket töltött együtt. Dédunokái az UTE jégkorong szakosztályánál játszanak. Ma ők is felköszöntötték az ünnepeltet. Juli néni korábbi éveiről lánya, Bányai Júlia beszélt:

– Édesanyám tizenhat évig, étteremvezetőként dolgozott Szentesen. Nagyon sok beosztottat irányított és igen szigorú főnök volt. Rengeteget dolgozott világ életében. Arra emlékszem gyerekkoromból, hogy reggel 6 órakor már nem volt otthon, este 6-kor pedig még nem – elevenítette fel fiatalabb éveit Júlia. Azt is elárulta, hogy édesanyjával minden nap beszélnek mobiltelefonon, pontban öt órakor, amit Juli néni mindig nagyon vár.

A másik ünnepeltet, Tiszavölgyi Dezsőnét otthonában köszöntötte az alpolgármester. Hajnalka néni és családját az 1920-as évektől szinte mindenki ismerte Újpesten, hiszen kőfaragó cégük működött a városban. Édesapja sok munkával polgári nívót teremtett a családnak, amely otthonukról, ahol Hajni néni a mai napig él, most is visszaköszön.

– Édesapának 17 éves koromtól kellett segítenem az adminisztrációban. Nagyon sokat dolgoztam, így elég későn jutottam el odáig, hogy férjhez menjek. Már 34 éves voltam, amikor a lányom megszületett. Két unokám és öt dédunokám van, a legidősebb már egyetemre jár – mesélte az ünnepelt.

A hosszú élet titka Hajnalka néni szerint az, hogy egészséges életmód mellett, az idős ember ne kerüljön ki a megszokott családi környezetéből. Szerinte vigyázzunk az elhízásra is, hiszen minél súlyosabb valaki, különösen egy idősebb, annál nehezebben mozog. Hajnalka néni pedig figyelt erre, ennek köszönheti, hogy olyan jó fizikai állapotban van, hogy 95 esztendős koráig aktívan tudott dolgozni.

– Édesanyám az utóbbi évekig el is tudta látni magát, én mindössze két éve élek vele itt – mondja Hajnalka néni lánya, aki még egy érdekes adalékot is elmesél a családról. Mint mondja, Hajni néni édesanyja Aulich lány volt, így a család Aulich Lajos leszármazottja.

G.R.