Százezres bírság a folyosói lomokért

  •  
  •  
  •  

Ismét ráirányította a figyelmet a tűzvédelmi előírások betartására a múlt heti káposztásmegyeri paneltűz. Az épület 7. emeleti folyosóján szekrényeket, gumiabroncsokat, papírkötegeket és ruhákat tároltak a lakók. Ezek hamar lángra kaptak, az emberek nem tudtak kijutni a lakásokból, a tűzoltók az ablakon át mentették ki őket.

– A legnagyobb gondot az éghető anyagok folyosói tárolása és a rácsok nem megfelelő elhelyezése okozza – közölte Kisdi Márk Máté, a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője. Éghető anyagnak számít egy kint hagyott babakocsi vagy a kerékpárgumi is.

A betörők ellen felszerelt rácsok önmagukban nem számítanak szabálytalannak. Arra viszont figyelni kell, hogy a rácsokkal nem szabad elzárni semmilyen tűzoltáshoz szükséges berendezést vagy műszaki megoldást, például egy ablakot. Kisdi Márk Máté szerint ezért a legjobb megoldás, ha mindenki a saját ajtaja elé szereltet rácsot. Az előírások szerint legalább 110 centiméter széles útvonalat kell szabadon hagyni, másfelől viszont nem szűkíthető a menekülési útvonal. A legegyszerűbb ezért teljesen szabadon hagyni a folyosót, a virágokat pedig 195 centiméternél magasabban vagy a korláton kívül elhelyezni.

– A társasházkezelők többsége tájékoztatta a lakókat az előírásokról, és az emberek zöme odafigyel arra, mit tehet ki a folyosóra – mondta Langer Ivánné, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének szóvivője.
Sokszor egymást figyelmeztetik a szomszédok, persze mindig akad olyan, aki fütyül az egészre. A pénzbírságot a társasház kapja, ám a szóvivő szerint, ha egy renitens lakó miatt szabták ki a büntetést, a ház ráterhelheti a szabályszegőre.


Januártól azonnali bírságra számíthatnak a szabályokat megszegő lakók, a tűzoltók csak a bírság összegét mérlegelhetik
• 30–45 ezer forint kijáratonként, ha a kijáratok áteresztőképessége nincs biztosítva.
• 200–300 ezer forint kijáratonként, ha a menekülő személy számára nem szüntethető meg azonnal az akadály.
• 60–500 ezer forint: az éghető anyagok tárolása a menekülési útvonalon.
• 100 ezer–1 millió forint: a tűzvédelmi előírás megszegése, ha az tüzet idézett elő.