Százezret ért egy találat

  •  
  •  
  •  

Nemcsak az Újpest FC, de a Devecseri Diabétesz Klub számára is győzelemmel zárult a november 13-i, szombati Honvéd FC elleni bajnoki labdarúgó mérkőzés. A sanofi-aventis/Chinoin “Együtt többet tehetünk” programján keresztül ugyanis a két klub is csatlakozott a diabétesz elleni összefogáshoz, így a mérkőzésen rúgott valamennyi gól után 100.000 Ft-ot ajánlott fel a devecseri cukorbetegeknek a hazai gyógyszervállalat.

Világszerte több mint 250 millió, míg hazánkban 700 ezer ismert cukorbeteg él. Az Újpest és a Honvéd labdarúgó csapatában is úgy gondolták, hogy nem lehet szó nélkül elmenni a megdöbbentő adatok mellett, ezért a szombati bajnoki rangadó mérkőzés keretében példaértékű összefogással csatlakoztak a diabétesz elleni harchoz, és jótékonysági felajánlásokért rúgták a gólokat. A devecseriek legnagyobb örömére a közös célért játszó futballisták végül összesen négyszer is a hálóba találtak. (Újpest-Honvéd: 3-1)

A stadionban szurkolt a hazai csapatnak és a gólokért Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere is. Mellette feltűntek és drukkoltak a csapatnak kerületünk képviselő-testületének tagjai is.

– Az egészség megőrzése mindennél fontosabb – mondta lapunknak Wintermantel Zsolt. – Ezért is csatlakoztunk a programhoz. Jól tudjuk, hogy a megelőzés szinte mindennél fontosabb, részvételünkkel is ezt szerettük volna kihangsúlyozni.

Az újpesti központtal működő vállalatnál minden novemberben kiemelt figyelmet szenteljenek a cukorbetegség elleni harcnak. – Idén annak érdekében kapcsoltuk össze a labdarúgó mérkőzést a Diabétesz Világnappal, hogy ezzel is tudatosítsuk, a rendszeres mozgás és egészséges életmód segít a 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében, illetve csökkentheti a már kialakult betegség szövődményeinek a megjelenését – mondta Rózsa Iván, a sanofi-aventis/Chinoin kommunikációs igazgatója.

A cukorbetegség elleni összefogást jelképezve a játékosokat kísérő gyerekek rendhagyó módon a kezdőkörre felállva, a kék pólójuk által egy teljes kék kört alkotva hallgatták meg a Himnuszt. Sőt, az Újpest játékosai azzal is kifejezték elkötelezettségüket, hogy pólójukon feltüntették háromhavi vércukorszintjük átlagát.

– Részben a rendszeres sportorvosi vizsgálatoknak köszönhetően klubunknál tisztában vagyunk a szűrővizsgálatok fontosságával. Játékosaink azért is álltak egy emberként az ügy mellé, hogy minél több embert buzdítsanak vércukorszintjük ellenőriztetésére, amivel a cukorbetegség esetében is elkerülhetőek a komolyabb szövődmények.” – mondta Kovács Zoltán, az Újpest FC sportigazgatója.

A két csapat játékosai által dedikált “Diabétesz Világnap” pólóit árverezésre bocsájtották. A befolyt összeggel a Diabétesz Junior – Magyar Cukorbeteg Gyermekek Országos Szövetségét támogatják.

(gergely)