Százharminc éves az UTE

  •  
  •  
  •  

Az idén 130 éves Újpesti Torna Egylet (UTE) relikviáiból nyílt kiállítás az Ifjúsági házban június legelső napján, ami a nagymúltú klub sportolóinak és az elmúlt több mint száz évnek állít emléket.

Wintermantel Zsolt polgármester méltatta az alapítókat (köztük Újpest akkori polgármesterét), támogatókat, lokálpatriótákat. Azt is mondta, Újpest idén 175 éves, ezért kettős az ünnep. Aláhúzta, a legtöbb jelenlegi olimpikont az UTE „jegyezheti”. Több, mint egy évszázada bizonyított tény, hogy ha egy sikeres sportegyesület és egy sikeres város összefog, annak kézzelfogható eredménye van. – Így lett Újpest három egymást követő évben a legsportosabb város, és ebben az UTE-nak is szerepe van – mondta.

A legtöbb kiállított tárgy a futball relikviákból került ki, a vitrineket az UTE gyűjteményéből töltötték meg a leglátványosabb díjakkal. Ezek között látható például Dunai Antal olimpiai bajnok labdarúgó cipője. A relikviák, zászlók mellett sportszereket, ma is aktív sportolók öltözékét (köztük Péni István sportlövő ruházatát) is kiállították. Az eltelt százharminc esztendőt a falra kifüggesztett izgalmas olvasmányok foglalják össze. A tárlat június 21-ig látogatható, minden nap 10-18 óráig.

A téren ünnepelhetjük a kerek évfordulót
Őze István, az UTE klubigazgatója a kiállításmegnyitón hívta fel a figyelmet a kerek évfordulóval kapcsolatos ünnepségre. Június 19-én koszorúzzák meg azt az emléktáblát is, amelyet annak az épületnek a falán helyeztek el, ahol a lila-fehér klubot megalapították. A Szent István térre olimpiai bajnokaink, Berki Krisztián, Dombi Rudolf, Gyurta Dániel és Kozákl Danuta, valamint több más sportoló is kilátogat. Az ünnepséget a színpadi fellépők, Dévényi Tibor, Vatag Csaba, Janicsák Veca, BLR és Bárány Attila teszik teljessé.

M. Orbán András