•  
  •  
  •  

Újpesten az elmúlt években jelentősen megnőtt a kutyafuttatók száma, és az állatbarátok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a felelős állattartásra. A hangsúly a felelősség!

Most, hogy beköszöntött a tavasz, mindannyian több időt töltünk a szabadban. Városunk egyik legnagyobb közösségi zöldterülete, a Szilas Családi Park a családok, fiatalok, idősek, kutyások, pihenni vágyók egyik legkedveltebb helye. Az utóbbi időben azonban elkeserítő és bosszankodásra okot adó bejelentések érkeztek az önkormányzathoz. Sokan ráengedik kedvencüket a kutyák számára tiltott parkrészekre is. A legnagyobb probléma pedig az, hogy nem szedik fel a kutyapiszkot, sem a kutyafuttatóban, sem a park többi részén.

– A tavaly elkészült Szilas Parkot szándékoltan két részre osztottuk. A Szilágyi út mentén közel 25 ezer négyzetmétert jelöltük ki az első újpesti kutyapark részére, ahol a kutyákat szabadon, póráz nélkül is lehet futtatni, sétáltatni. A park további területein viszont olyan közösségi teret hoztunk létre, ahol kimondottan kutyamentes parkot alakítottunk ki az idelátogatóknak. A határokat táblákkal is jeleztük. Kértük mindezt azért, hogy az itt található zöld park, játszótér, KRESZ-park még véletlenül se szennyeződjön kutyapiszokkal. Mégis vannak, akik fittyet hánynak erre az egyszerű szabályra, ami a kutyás és nem kutyás békés egymás mellett élését szolgálná. – mondja Rádi Attila alpolgármester. – Igyekszünk fejleszteni a kutyatartáshoz szükséges körülményeket a városban. Több fórumon is felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kutyapiszok fertőzésveszélyes. A felszedése nem kedv kérdése, hanem kötelező része a kutyatartásnak. Ez minden kutyásra vonatkozik, Újpest egész területén.
Arra kérjük a Szilas Családi Parkot látogató gazdikat, hogy kizárólag a 25 ezer négyzetméteres szabad kutyás parkot és a benne található zárt futtatót használják, és figyeljenek arra, hogy kutyáik a kijelölt területen végezzék dolgukat.

– Felháborító, hogy vannak olyan gazdik, akiknek semmi se szent – mondja bosszankodva egy anyuka, aki gyermekeivel rendszeren a Szilas parki játszótérre jár. – Mi tiszteletben tartjuk a kutyáknak kijelölt helyet, nem játszunk ott a gyerekekkel, hogy ne zavarjuk őket. Ellenben mi folyamatosan kerülgetjük a kupacokat a pihenő parkban, a játszótér környezetében, és a KRESZ pályán is. Nekünk is van kutyánk, és akkor is felszedem utána az ürüléket, ha épp a babakocsit tolom. A nagyobbik gyermekem három éves, de már most tudja, hogy fel kell szednünk a kutyánk után a “csomagot”.

A közterület felügyelők folyamatosan szemmel tartják a parkokat, tereket és figyelmeztetik a kutyásokat a helyes magatartásra.
– Két felügyelőt irányítottunk a Szilas Családi Parkba, akik rendszeresen figyelmeztetik a hanyag kutyásokat. Először csak figyelmeztetünk, másodszorra már büntetésre számíthat az illető – hívja fel a figyelmet Pinkóczi József, az Újpesti Közterület-felügyelet osztályvezetője.

A kutyaürüléket mindenhol fel kell szedni!