Szelektívhulladék-udvarok

  •  
  •  
  •  

A házhoz menő szelektív gyűjtés kiépítésével párhuzamosan az FKF fontosnak tartja felhívni a figyelmet Budapest tizenhat, azon belül Újpest két hulladékudvarára, ahol azok a különleges kezelést igénylő, újrahasznosítható vagy éppen veszélyes hulladékok adhatók le, amelyek nem valók a háztartási szemétbe.

Az egyik hulladékudvar az Ugró Gyula sor 1–3. szám alatt található, a másik pedig a Zichy Mihály u.–Istvántelki út sarkán van, ezeken kívül még további tizennégy lerakat működik Budapesten.

A lakossági hulladékudvarokat szakképzett munkatársak működtetik, további jellemzőjük, hogy szilárd burkolatúak, gépjárművel megközelíthetők, szolgáltatásaik pedig javarészt térítésmentesen vehetők igénybe. 

Mindez azért fontos, mivel ez a kezelési forma nem csupán energiatakarékosabb, de a környezetszennyezést is csökkenti, hiszen a veszélyes hulladékok az élővilágra és az emberekre egyaránt ártalmasak.

Újpesten fém- és műanyag hulladékot, mindenféle üveget, működésképtelen háztartási és szórakoztatóelektronikai gépeket, fáradt olajat, étolajat, fénycsöveket, elemet, akkumulátorokat egyaránt átvesznek. Aki építési vagy bontási törmeléket, gumiabroncsot, festéket szeretne leadni, a XXII. kerületi Nagytétényi úton működő hulladékudvarban teheti meg. Utóbbi hétfőtől szombatig 8-tól 20 óráig, az újpesti lerakók pedig hétköznap 10-től 18, szombaton 8-tól 14 óráig tartanak nyitva.

Ismert: az FKF 2013 márciusában kezdte meg Budapesten a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítését, a legtöbb újpesti háztartásba és társasházba decemberben érkeznek meg a papír-, valamint a műanyag- és fémgyűjtő kukák. 

Egyes újpesti tízemeletes házakban már tavasz óta működik az új rendszer, amelyet az FKF statisztikája szerint a lefedett területeken élők háromnegyede használ. Ezzel egyidejű változás, hogy a házhoz menő gyűjtéssel ellátott területekről a már megszokott utcai gyűjtőszigeteket közlekedési csomópontok, kereskedelmi központok közelébe helyezik át. Az üveggyűjtő pontok maradnak, mivel az üveghulladékot nem gyűjtik be a házaknál.

M. Orbán A.
Fotó: hulladekudvar.hu