Személyes emlékek és máig ható üzenetek

  •  
  •  
  •  

Centenárium az ökumené jegyében címmel emlékkonferenciát rendez május 4-én 10 órakor az újpesti Városháza Dísztermében az Észak-pesti Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) és az Újpesti Fidelitas. A Sándor István szalézi vértanúnak és dr. Gyökössy Endre református lelkésznek emléket állító konferencia fővédnöke Wintermantel Zsolt Újpest polgármestere.

 Az előadók között találjuk dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselőt és Hölvényi Györgyöt, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkárát is. Ozsváth Kálmán főszervezővel, az IKSZ Észak-pesti szervezetének elnökével arról beszélgettünk, mi motiválta az emlékkonferencia megszervezésében.

– A szalézi rend éppen száz éve telepedett le Magyarországon. A centenárium jelentőségét növeli, hogy Sándor István újpesti szalézi szerzetes boldoggá avatását Ferenc pápa idén húsvétkor hirdette ki. 1913-ban, éppen száz éve született dr. Gyökössy Endre református lelkész, Újpest későbbi díszpolgára, akire az évforduló apropóján egykori gyülekezetében nemrégiben emlékeztünk. Mindkettejük életében nagyon sok a közös pont. Hűségesek maradtak hitükhöz és nemzetükhöz, a lelkekért és a magyar fiatalokért dolgoztak, cselekedeteik túlnőttek Újpest határain. Ezért volt kézenfekvő, hogy egy emlékkonferencián idézzük fel személyiségüket – szól az ötletről Ozsváth Kálmán. Mint mondta, azonos kor közösségépítői voltak, akiket nem felednek az újpestiek. 

– Valóban, olyan korban éltek, amikor mindketten érezték a kommunista hatalom elnyomását. Nézeteik miatt mindketten üldözöttek voltak, Gyökössy Bandi bácsi a katedrát vesztette el, ráadásul svájci felesége is vörös posztó volt a rendszernek. A hatalom Sándor Istvántól a legdrágábbat, az életét vette el – sorolja a képviselő. – Mi, szervezők, azt reméljük, hogy életpályájuk és cselekedeteik a katolikus és a református híveken túl másokat is a közös gondolkodásra invitálhatják – tette hozzá.

A konferencián sok a személyes emlékkel érkező előadó. 

– Szerencsére köztünk élnek a kortanúk. Hatvan éve annak, hogy Sándor Istvánt kivégezték, a boldoggá avatás miatt is nagy tisztelet övezi emlékét. Gyökössy Endre tizenhat éve nincs köztünk. De Bandi bácsi nagyra becsült lelkészi és pszichológusi öröksége könyveiben, írásaiban is velünk maradt. Minderről a kortanúk, a jelen politikusai, egyházi vezetői és történészei adnak megerősítést. 

B.K.

Centenárium az ökumené jegyében. Emlékkonferencia május 4-én 10 órától az újpesti Városháza Dísztermében. Előadók: Hölvényi György államtitkár: Sándor István és Gyökössy  Endre lelkiségének üzenete a mai egyházpolitikára; P. Havasi József korábbi szalézi  tartományfőnök: Személyes emlékek Sándor Istvánról és követendő életpéldájának bemutatása; Szigethy János református lelkész: Gyökössy Endre lelkész munkássága és személyes emlékek; Gaál Gergely országgyűlési képviselő: Milyen lehetett az akkori fiatalok életkörülménye, helyzete, hűség hazához és hivatáshoz, Sándor István életpályája a mai fiatalok számára; dr. Pál Zsombor Szabolcs történész: Egyházüldözés és koncepciós perek az 1950-es években Magyarországon, különös tekintettel Sándor István szalézi vértanú szerzetesre; Pokorni János a vértanú szerzetes egykori cellatársa: Az utolsó napok emlékei; dr. Hollósi Antal országgyűlési képviselő: Személyes emlékek Gyökössy Endréről.

Az emlékkonferencia térítésmentesen látogatható.