Személyiségük a munkaeszközük

  •  
  •  
  •  

Idén is hárman vehették át az Újpesti Szociális Munkáért díjat a szociális munka napjához kapcsolódóan a Városháza dísztermében, ezúttal november 10-én. A díjjal a szociális ellátásban dolgozók iránti megbecsülését fejezi ki a városvezetés.

Nagy István alpolgármester beszédét azzal kezdte, a szociális dolgozók munkája nélkülözhetetlen, nélkülük Újpest sem tudna eleget tenni ilyen irányú feladatainak. Ők találkoznak a legkiszolgáltatottabbakkal, egyaránt segítenek időseknek, fiataloknak, vagy azoknak, akik élethelyzetükből adódóan arra rászorulnak.

Az alpolgármester úgy látja, ma saját dolgainkba merülve elzárkózunk mások gondjai elől, azokat a piros lámpánál adott apróval vagy éppen egy-egy megosztással „tudjuk le”, a szenzációk világában pedig kevés szó esik azokról, akiknek mások segítése a hivatásuk.

Nagy István szerint ez a munka egyfajta szolgálat, középpontjában az ember áll. Ebben a munkakörben a legfontosabb munkaeszköz a saját személyiség. Az együttérzés, határozottság, gyengédség, iránymutatás egyaránt kell jellemezze azt, aki erre születik. Szerinte ezek az emberek olyan érdemeket tudhatnak magukénak, amiket a társadalom nem ismer el. Újpest a megbecsülést kifejezendő alapította a szociális munkáért járó díjat, amelyet Nagy István beszéde után idén is hárman vehettek át.

A díjazottak

Balog Aranka -  2002 óta az Újpesti Cigány Nemzetiségi Önkormányzat képviselője, 2003 óta az Újpesti Bródy Imre Gimnázium (és az intézmény jogelődjének) tanára. Hátrányos helyzetű gyerekek szociális segítője, a Tanoda program vezetője, 2013 nyarától pedig az önkormányzati nyári napközis táborok vezetésében is részt vállal, rendszeres résztvevője, csoportvezetője az Erzsébet táboroknak is. A tanév szorgalmi időszakában szervezi és irányítja a kerület MACIKA Útravaló programját.

Bera Éva – Újpest Önkormányzat Szociális Intézményének családsegítője, 1992-ben kezdte pályáját, nevéhez fűződik a kerületi Gyermekjóléti Szolgálat létrehozásának megszervezése, és kezdeti éveiben annak vezetése is. Lelkiismeretes családsegítőként napi kapcsolatban áll kerületünk hátrányos helyzetű, segítségre szoruló családjaival.

Dénes Zoltánné – a Fővárosi Önkormányzat Idősek Otthona Csokonai utcai telephelyének ápolónője, 1992 óta itt dolgozik, Újpesten él. Nagyon sok pályakezdő fiatal neki köszönheti „beavatását”. Jó közösségi kolléga, kiváló konfliktuskezelő-megoldó. A szakápolás és gondozás mellett a mentális segítés is fontos szerepet tölt be életében. 

Ki kaphat szociális munkáért díjat?
Az „Újpesti Szociális Munkáért Díj” annak adományozható, aki a szociális területen az újpestiek érdekében végzett magas színvonalú, kiemelkedő vagy több évtizedes tevékenységével jelentős mértékben hozzájárult Újpest szociális ellátásának, az újpesti szociális szolgáltatások fejlesztéséhez, a hátrányos helyzetű lakosok életminőségének javításához. A szociális munka napját 1997 óta ünnepeljük, minden év november 12-én.