Szemléletváltás a rendőrségen

  •  
  •  
  •  

Február 1-től dr. Terdik Tamás személyében új rendőrkapitánya van Újpestnek. A fiatal, ám komoly tapasztalatokkal rendelkező vezető határozott elképzelésekkel vágott neki a munkának: olyan civilbarát szemléletet szeretne meghonosítani, amely növeli a bizalmat, segíti a hatékony bűnmegelőzést, és a bűncselekmények felgöngyölítését.

– Előzőleg a „béke szigeteként” is emlegetett XVI. kerület rendőrkapitánya volt. Mire számított a váltáskor?
– Valóban, a XVI. kerület bűnügyileg a kevésbé fertőzött területekhez tartozik. Újpesten több az ismertté vált bűnesetek száma, de még így sem annyira rossz a helyzet. Persze tudtam, komoly kihívások várnak rám.

– Milyen tapasztalatokat szerzett eddig Újpesten?
– Örömmel vettem, mennyire elhivatott és felkészült az állomány. Sajnos, létszámgondjaink akadnak, amin segít majd az a harminc kolléga, akik ugyan a mi állományunkhoz tartoznak, csak éppen máshová vezényelték őket. Ha nyáron visszajönnek, látványos lesz a javulás.

– Belecsöppent a sűrűjébe: két bankrablás is történt a közelmúltban.
– Nem idegen ez számomra, hiszen a XI. kerületben többször előfordult ilyen bűncselekmény. Most is komoly lépéseket tettünk a bakrablások visszaszorítására; például egy ideig minden áldott nap a bankok környékén portyáznak a járőreink.

– Szolgálnak vagy védenek?
– Védünk is, ugyanakkor a hitvallásom része, hogy minden egyes törvénytisztelő állampolgárt ki kell szolgálnunk.  Fontos, hogy a rendőr felkészült, kulturált, udvarias legyen. Szorosabb viszonyt kell ápolnunk az intézmények vezetőivel, az önkormányzati képviselőkkel, hiszen ők rendelkeznek a legtöbb helyi információval.

– Mivel lenne elégedett egy év múlva?
– Elégedett leszek, ha stabil marad az állomány, és mindenki komplexen gondolkodik. Ha bővül a térfigyelő rendszer, ha csökken a bűnözés, felgyorsul a nyomozások üteme, és több rendőr lesz az utcákon. 

Ádám Tamás


Villámkarrier

Dr. Terdik Tamás 2001-ben végzett a Rendőrtiszti Főiskolán, majd 2008-ig Csongrád megyében, a szentesi rendőrkapitányságon dolgozott, ahol végigjárta a ranglétrát, volt nyomozó, főnyomozó, kiemelt fővizsgáló, legvégül vizsgálati alosztályvezető. Időközben jogi diplomát is szerzett. 2008-ban felköltözött Budapestre. Itt előbb az V. kerületi Bűnüldözési Alosztály vezetője volt, majd 2009. március 1-től a Dél-budai Régió bűnügyi vezetője lett.  A következő év októberében nevezték ki a XVI. kerületi kapitányság élére, ezzel Budapest legfiatalabb rendőrkapitányaként dolgozott.