Szemünk fénye közlekedik

  •  
  •  
  •  

A környékbeliek kifejezett kérésére rendőr segíti a közlekedést minden szombaton 9 és 13 óra között a Szilas Család Parkban kialakított KRESZ-pályán. A kérést meghallgató és felkaroló önkormányzat, továbbá a megvalósító kerületi kapitányság ezzel újabb fejezetet nyitott a folyamatosan bővülő együttműködésükben.

Mindkét fél úgy véli, az itt játszó gyermekek szakavatott segítséggel észrevétlenül sajátíthatják el a közúti közlekedés legfontosabb szabályait. Lehetnek akár gyalogosan, akár lábbal hajtott műanyag motorral, háromkerekűvel, „igazi”kerékpárral, lábtempós kisautóval a Szilas parki pálya tekergős útvonalain.
A KRESZ-parkban azonban már pénteken is csúcsforgalom volt, iskolai program folyt a pályán. Dr. Farkas Dóra főhadnagy, a Káposztásmegyeri Rendőrőrs parancsnokhelyettese kisdiákok gyűrűjében beszélt a biztonságos közlekedésről.
– Az új tanév kezdetén a nyári nagy szabadság után célszerűnek láttuk az iskolásokat visszazökkenteni a mindennapi közlekedésbe, megelőzve ezzel a lehetséges közlekedési baleseteket. Erre kitűnő lehetőséget nyújt ez a pálya – emeli ki a főhadnagy, akinek nem új az oktató szerep, hiszen az Ovizsaru program szakavatott előadója volt éveken át. – A KRESZ-pályán igazi közlekedési táblákat és útburkolati jeleket találnak a gyerekek, és gyakorolhatják a közlekedési szituációkat – folytatja dr. Farkas Dóra. – Először kicsit megilletődnek a rendőri jelenléttől, de fokozatosan oldódik a légkör, és kialakul az a bizalom, amely nem csupán itt, hanem a mindennapi életben is fontos az egyenruhásokkal szemben – emeli ki a parancsnokhelyettes.

Komoly dolgokról, játékosan
A Szilas Parkban a KRESZ-pályán jól látható, szeretnek idejárni a családok.
– A gyermek a szülők szeme fénye, ha itt megtanul közlekedni, kevesebb lehet a baleset – erről már dr. Dabous Fayez képviselő, a Káposztásmegyeri Településrészi Önkormányzat elöljárója beszél. – Egy hete kerestek meg szülők azzal az ötlettel, hogy jó lenne, ha egy-egy hétvégén rendőr is lenne, segítene. Nagyon jó ötletnek tartottam, és örülök, hogy gyorsan teljesült a kérés. Szombatonként rendőrök segítik a közlekedést, igaz, még játékosan, de valódi szabályokkal.
A KRESZ-pályán kívül a kutyásokat is várja a Szilas Családi Park. Ottjártunkkor az Újpesti Állatvédelmi Járőrszolgálat munkatársai is a területen voltak. Vezetőjük, Pataki Gábor elmondta:
– Ezen a nagy területen kutyások és nem kutyások békésen elférnek, a 25 ezer négyzetméteres szabad kutyafuttatón póráz nélkül is szaladgálhatnak az ebek. A gazdik is figyelnek egymásra. Ha itt vagyunk, akkor mi is figyelmeztetjük a szabálytalankodókat, ellenőrizzük a csipek meglétét, a kutyapiszok felszedését, segítünk, ha probléma van.