Szentírás öt évszázadból

  •  
  •  
  •  

Európai kultúránk gyöngyszeme címmel nyílt bibliatörténeti- és ismereti kiállítás az Éden Völgye Galériában. A szeptember 25-i megnyitón részt vett Nagy István alpolgármester is.

A tárlat öt évszázadból mutatja be a Szentírás különböző példányait. A kronológia kezdődátuma 1590, az az év, amikor a Biblia Károli Gáspár fordításában magyar nyelven megjelent.
Dr. Berecz Ágnes, a Ráday Gyűjtemény igazgatója, a kiállítás fővédnöke szép és gazdag válogatásnak nevezte az itt bemutatott példányokat, majd megköszönte az önkormányzat támogatását. Nagy István alpolgármester felidézte a galériának is otthont adó, Görgey úti lakóházhoz fűződő emlékeit, a jelenről szólva a Hetednapi Adventista Egyháznak pedig sok sikert kívánt új helyén, amelynek felújítását másfél millió forinttal támogatja az önkormányzat.
A Magyar Bibliatársulat főtitkára, dr. Pecsuk Ottó többek között arról beszélt, hogy a Biblia az európai kultúra alapköve. Szerinte a legnagyobb kihívás az, hogy a ma „olvasóját”, aki elsősorban már csak információkat keres, visszavezessék a könyvek világába. A Hetednapi Adventista Egyház Dunamelléki Egyházkerületének elnöke, dr. Ősz Farkas Ernő azt mondta, a Biblia az élet könyve, amely meghosszabbítja azt.
A tárlat január végéig látogatható, október 2-tól pedig hetente szerveznek a Bibliához kapcsolódó előadásokat. (Cím: Éden Völgye Galéria, IV., Görgey út 10.)
M. Orbán A.