Szentírás öt évszázadból

  •  
  •  
  •  

Európai kultúránk gyöngyszeme címmel nyílt bibliatörténeti-és ismereti kiállítás az Éden Völgye Galériában. A szeptember 25-iki megnyitón részt vett Nagy István alpolgármester is.

Maga a tárlat öt évszázadból mutatja be a Szentírás különböző példányait. A kronológia kezdődátuma 1590, az az év, amikor a Biblia Károli Gáspár fordításában magyar nyelven megjelent.

Dr. Berecz Ágnes, a Ráday Gyűjtemény igazgatója, egyben a kiállítás fővédnöke szép és gazdag válogatásnak nevezte az itt bemutatott példányokat, majd megköszönve az önkormányzat támogatását, Nagy István alpolgármesternek adta át a szót.

Nagy István felidézte a galériának is otthont adó, patinás Görgey úti lakóházhoz fűződő emlékeit, a jelenről szólva a Hetednapi Adventista Egyháznak pedig sok sikert kíván új helyén, amelynek felújítását másfél millió forinttal támogatja az önkormányzat.

A Magyar Bibliatársulat főtitkára, dr. Pecsuk Ottó arról beszélt, hogy a Biblia az európai kultúra alapköve, bárki, aki olvasni kezdi, közelebb kerül Istenhez általa. Szerinte ma a legnagyobb kihívás az, hogy a ma „olvasóját”, aki elsősorban már csak információkat keres, visszavezessék a könyvek világába.

A Hetednapi Adventista Egyház Dunamelléki Egyházkerületének elnöke, dr. Ősz Farkas Ernő azt mondta, a Biblia az élet könyve, meghosszabbítja azt. Akik olvassák, szintén a Szentírást olvasó közösséget keresnek, ünnepek alatt kisebb a halandóság, a rendszeres imádság és az éneklés szintén segít az egészség megőrzésében.

Maga a tárlat január végéig látogatható, október 2-ától pedig hetente szerveznek a Bibliához kapcsolódó előadásokat. A Károli-bibliáról október 30-án, míg a magyar Biblia terjesztéséről például november 20-án esik szó.
(Cím: Éden Völgye Galéria: IV. Görgey út 10.)

M. Orbán A.