Szenvedélyük: Újpest és a fotózás

  •  
  •  
  •  

A város és a fotózás iránti szeretetéről 36 szerző 187 képpel tett tanúbizonyságot az Újpest Önkormányzata és az Újpesti Sajtó Kft. által idén (is) meghirdetett Újpesti Élet-képek 2014 fotópályázaton. A pályázatra amatőr fotósok jelentkezését várták a kiírók, életkori megkötés nélkül, s a beküldött pályamunkák a fotográfiai műfajok széles skáláján mozoghattak. A pályázat díjainak átadásával egy időben a legjobb képekből kiállítás nyílt az Újpest Városnapok keretében az Ifjúsági Ház Új Galériájában. Véletlen egybeesés, de jelképes, hogy a megnyitó augusztus 29-ére a Magyar Fotográfia Napjára esett.

A kiállítás megnyitóján dr. Tahon Róbert jegyző méltatta a fotókiállításra benevezettek munkáját. Örömének adott hangot, hogy sok jó, sőt magas színvonalú fotó látható a kiállító teremben, amelyek a technika és a művészet egyvelegét, ugyanakkor a pillanat csodáját is láttatják. Kiemelte, a három kategória mindegyike Újpestről vall, s például az életképek és a természeti jelenségek kategóriákba tartozó képek mellett nagyon sok alkotó készített felvételt a harmadik, az újpesti újdonságokat bemutató kategóriában. Ily módon is láttatták, hogy számos megörökítésre érdemes újdonság érdemes művészi szintű megörökítésre. Végezetül dr. Tahon Róbert köszönetet mondott a pályázóknak az alkotásokért.

A pályamunkákat szakemberekből álló zsűri: Vajda János, Várai Mihály fotóművészek és Svajer Barbara fotós rangsorolta. Minderről Várai Mihály fotóművész beszélt. Elmondta, hogy nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen jelentős mennyiségű pályázati anyag érkezett. Kiemelte, hogy vannak visszatérő pályázók és általános tapasztalata, hogy manapság, amikor szinte mindenki képes fényképezni, a pályázatra jelentkezők többsége megkomponálta az ábrázolásra kiszemelt témát és vette a fáradságot és kivárta a legoptimálisabb időt a látvány megörökítésére.
Majd következett az eredményhirdetés és dr. Tahon Róbert jegyző átadta a kategóriák első három helyezettjeinek a díjakat.
Az Újpesti Élet-képek 2014 fotópályázat végeredménye:

I. kategória, Életképek:

1. Laczkó-Magyar György – Hídon
2. Lebovics György – Repülés
3. Bernolák Béla – Itt a szudé

II. kategória, Újpesti újdonságok:
1. Kiss Ferenc – Megyeri-híd
2. Kovács Rudolf – Északi összekötő-híd, télen
3. Képes László – Halassy uszoda

III. kategória, Újpest természete
1. Koi Zoltán – A Farkas útja
2. Barta Katalin – Naplemente
3. Almási Zsolt – Séta a téli Szilas-pataknál

Gratulálunk!

A kiállítás szeptember 7-ig mindennap várja a látogatókat.

B.K.