Szépülő Újpest

  •  
  •  
  •  

Megújul a Lebstück Mária utcai sétány a Munkásotthon utca és a Nyár utca közötti szakaszon. Új sétautakat, pihenőhelyeket, virágágyásokat alakítanak ki, összesen 3135 négyzetméternyi terület felújítása kezdődik.

Júliusban indulnak a Lebstück Mária utcai sétány munkálatai. A rehabilitáció során a teljes utcakép megújul, a sétány minden pontján jelentős változást fedezhetnek fel az újpestiek.

Az evangélikus templom előtti tér a dísztéglákkal, a színes virágágyásokkal és az új padokkal kedves szigetté válik és az iskola környezete is barátságosabb lesz. A gyalogosok közlekedésének megkönnyítésére a régi, töredezett betonlapokat több helyen újakra cserélik. Több helyen,Újpest közterületein eddig még nem alkalmazott „Elastopave” burkolatot használnak. Ezzel a külföldön már népszerű burkolattal, a Clark Ádám téren is találkozhatnak.

Rádi Attila alpolgármester lapunknak elmondta: a tervezés során, a lakók és a környék intézményeinek igényeit is figyelembe vette az önkormányzat. Ez a terület a 80-as évek óta a mai állapotában van, azóta nem történt rajta szinte semmilyen felújítás. Most egy olyan munkába kezdünk, amely látványos változást hoz. Új sétautak, új pihenőhelyek várják az újpestieket.

Modern technológiákat használunk, ilyen például az „Elastopave” burkolat, ami egy műgyantával kevert gyöngykavics burkolat. Leghasznosabb tulajdonsága a vízáteresztő képessége, melynek köszönhetően a növények és a talajlakó élőlények számára is megfelelő körülményt biztosíthatunk. 

A nyári megújulás során, a területen található összes szemétgyűjtőt felújítják, a zöld sétányt újrafüvesítik, a környezetet pedig tovább díszítik összefüggő cserjefelületekkel. A hatalmas idős fák mellé ősszel néhány fiatal facsemete is kerül. A munkálatok végeztével több helyen találkozhatnak színpompás virágágyásokkal, díszfüvekkel, új padokkal, ülőfalakkal, elegáns díszburkolattal. Nyár esti beszélgetésekre, séta közbeni pihenésre, fiataloknak és időseknek egyaránt kellemes kikapcsolódást biztosít majd a felújított sétány. 

– N.