Szerelmetes mesterség

  •  
  •  
  •  

Hogyan lesz néhány csavarból, kerekekből és csővázból jármű? Erre adta meg a választ Dollinger Gyula, aki már tíz éve javítja az újpestiek kétkerekűit. Megveszi az üres vázat és abból épít tökéletes biciklit.

Persze a kerékpár-szerelő mester nem csak épít, hanem javít, karbantart, sőt, alkatrészek, kiegészítők kiválasztásában is segít. Ám mindig is a szerelés állt hozzá közel. Először csak nagyon sokat tekert, majd a 80-as években egyre gyakrabban kellett megjavítania saját bringáját, végül egy ismerőse unszolására úgy döntött, saját szervizt nyit.

Ma pedig már családi vállalkozása van. Nagy örömére ifj. Dollinger Gyula is imád biciklizni, versenyszerűen teker és versenyezhet bármelyik szerelővel is. A fiatalember apja nyomdokaiba lépett, sőt…

Olga asszony, a mesterember párja, a hivatalos ügyeket intézni. Ők hárman minden napjukat itt töltik Újpesten, pedig egykor Pomázon kezdték a vállalkozást. Most már azt fontolgatják, hogy egyszer átköltöznek a Dunának eme oldalára, mert nem csak a helybéliek kedvelték meg a családot, hanem ők is jobban érzik magukat Újpesten. 

A törzsvendégek elégedettségét mutatja, hogy rendszeresen visszajárnak. Persze a mester nagyon jól tudja, hogy milyen egy kétkerekű „lelke” és szépsége. Azt mondja, egyáltalán nem mindegy, milyen anyagból készül egy kerékpár, és az sem, hogy a mozgó alkatrészeket, főleg a csapágyakat karbantartják-e rendszeresen.

A kétkerekű szerelmesei abban bíznak, hogy ismét egyre népszerűbb lesz a kerékpározás. Hogy tökéletes járgányt adjanak ki a kezükből, ők maguk tesztelik.

–D.Zs.