“Szeretetből szolgáljunk jó szóval és cselekedetekkel”

  •  
  •  
  •  

Advent idejét töltjük, közeleg a karácsony. Advent, Adventus Domini, az Úr eljövetelét, Úrjövetet jelent, amelyet a csönd, elmélkedés, imádság, a bűnbánat, a karácsonyra készülés jellemez. Mindennek szellemében gyújtjuk meg sorban a gyertyákat az adventi koszorún. Minden gyertya szimbolizálja az egyre növekvő fényt és egy fogalmat, ezek a hit,a remény,a szeretet,és öröm. Adventről és az ünnepvárásról készült összeállításunk a szeretet gyertyájának meggyújtása előtt.

Decemberben történelmi születésnapra készülünk, amikor is Jézus világrajövetelével Isten fia emberré lett – emeli ki dr. Gerber Alajos hitoktató, Újpest díszpolgára.

– A keresztény vallás nem mitológia vagy filozófia, mert a történelem egy időpontjában beteljesedett az isteni ígéret: Isten fia emberré lett. Az emberiség ősidők óta kereste a választ arra a kérdésre, milyen az Isten. Nos, erre a kétezer évvel ezelőtti karácsonyban hiteles választ kaptunk. Jézus volt Isten látható szava. Az ünnepeltet tehát, akinek a születésnapjára készülünk, megismernünk és követnünk kell. Vallási értelemben ez a jelen időszak tennivalója – mondja dr. Gerber Alajos.

– Ennek az ajándékozó Istennek példájára ajándékozunk mi is karácsonykor. Igyekszem tanítványaimat rávezetni arra, hogy az ajándékozás ne csak pénzkérdés, hanem személyre szóló legyen. Minden ajándékban benne van az azt átadó személye. Az adventi időben különösen figyeljünk a körülöttünk élőkre, és szeretetből szolgáljunk jó szóval és cselekedetekkel másokat. Ezeket tegyük képzeletben, mint ajándékot, az ünnepi jászol mellé – ajánlja a hitoktató.

Az advent eredetileg az Úr érkezését jelenti, Jézus érkezésére utal. Maga az érkezés kettős értelmű, hiszen egyrészt a fizikai érkezést, a megszületést és a várakozást jelöli, másfelől hitbéli érkezést takar; Isten érkezése nem csupán mondaszerű, hanem valós lélektani esemény, amely majdan bekövetkezik.

Hétköznapi életünkre nézve a karácsonyra való felkészülés időszakát jelöli, azonban szerencsére egyben lelkiekben is gazdagabb időszakot jelent: ez idő tájt az emberek többször járnak templomba, imádkoznak, és vannak, akik otthon is énekelnek, életüknek évről évre szerves részét képezi az áhítat- emeli ki Solymár Péter evangélikus lelkész.

– Advent azt jelenti, eljövetel. Úgy vagyunk megteremtve, hogy bennünk van a vágy a jóra, a szebbre, hogy várunk valamire. A lelkünk vágyik egy változás után. A teológia ezt úgy magyarázza, hogy egyszer az ember nagyon közel volt Istenhez, és elszakadtunk tőle. Azóta is oda vágyunk vissza, az Isten közelébe – emeli ki Zámbóné Ivancsics Hajnalka, a Káposztásmegyeri Református Gyülekezet lelkipásztora. Hozzáteszi: anyaként úgy érzi, hogy Isten gyönyörűen beleépítette a családi életbe a várakozást. Amikor például egy család gyermeket vár. Ez a várakozás tükrözi legjobban azt, amit Mária is átélt, hogy eljön valaki, akit az Isten küldött.

B. K., M. O. A., G. R.