•  
  •  
  •  

Október első hétvégéjén még kellemes időben lesz részünk, így elsősorban a szabadba invitáljuk önöket. Szombaton mindenképpen az önkormányzat által szervezett hagyományos Őszi Sportpartyra, amelyen a mozgás most is főzéssel párosul. Az állatok világnapja apropóján ismét szélesre tárja kapuit a Rex Állatsziget, hogy programokkal köszöntse a gazdikat és az állatokat. A szombati nap eseményeihez tartozik, hogy mindazok, akik szeptember 19-ig igényeltek Újpest Kártyát, eme rendezvényen át is vehetik kártyájukat. Tehát: sportra, kártyanapra, állatsimogatóra fel!

Sportnap főzőversennyel
Újpest Önkormányzata sportnapra és főzőversenyre hív minden érdeklődőt szombaton 9–16 óra közötti időben a Tábor utca 24. szám alá, valamint az UTE Szilágyi úti Atlétikai Stadionjába. A Wintermantel Zsolt polgármester fővédnökletével zajló, hagyományos Őszi Sportpartyn az előrejelzések szerint szép időben hódolhatunk, a legsportosabb városhoz méltóan, a mozgásnak. Lesz kispályás labdarúgás, parkröplabda, buborékfoci, és jön az Újpest Bulldogs Amerikai Futball Club is, és kiköltözik a Big Wall mászófal is. A vizes sportok szerelmesei kajakergométer-versenyen csaphatnak össze. A gyerekeket lufibohóc és kreatív kézműves-foglalkozás is leköti a mozgás mellett. A nap folyamán harcművészeti bemutatók is lesznek több klub: a Kono Karate Klub, a Fekete Mamba Sportegyesület, a Torony Sportegyesület, továbbá az UTE Karate és Taekwondo Szakosztályának részvételével. Bemutatkozik a Fuss! Babakocsival újpesti csoport, majd ebédidőben a Starlight táncosaival bulizhatunk.
A főzőversenyen a legkiválóbb vaddisznóétkeket készíthetik el azok a csapatok, akik a gasztronómiában nyerők.

Labdarúgás: NB I-es forduló, itthon
Az Újpest FC labdarúgócsapata október 4-én, szombaton 20 órakor Dunaújváros csapatát fogadja a Szusza Ferenc Stadionban. Hajrá lilák!

Szombaton: állatok világnapja
Október 4-én, szombaton, az állatok világnapján a Rex Állatsziget egész napos programokkal vár mindenkit. Már délelőtt 10 órától két színpadon és a füves bemutatótéren is folyamatos programokkal kedveznek- ingyenes belépéssel – kicsiknek és nagyoknak. Megismerkedhetünk az újpesti Állatmentő Ligával, híres írókkal beszélgethetünk az állatokról, rendőrkutyák és kiképzőik tartanak egyórás bemutatót, bepillanthatunk a delfináriumok színfalai mögé, fellép a Harsányi Gábor Színjátszó Stúdió. A programokat felsorolni is nehéz, hiszen egészen 17 óráig fellépések, bemutatók, beszélgetések követik egymást.

Kártyanap is egyben
Az állatok világnapján a Rex Állatszigeten Újpest Kártya-nap is várja a látogatókat.
Erre a napra a Rex Állatsziget Újpest Kártya-átvevőhellyé is válik, így aki szeptember 19-ig leadta Újpest Kártya-igénylését, október 4-én egész nap átveheti elkészült kártyáját az Állatszigetre kitelepülő Újpest Kártya-standnál.
A rendezvény védnökei: Wintermantel Zsolt polgármester, Nagy István alpolgármester és Csizmadia Éva író. A belépés ingyenes.

Egy kis világnapi történelem
Több mint nyolcvan éve, 1931 óta október 4-én ünnepeljük az állatok világnapját. Eme jeles nap Assisi Szent Ferenc, az állatok és a természet párfogójának ünnepe is. A világ minden táján számos templomban az október 4-éhez legközelebb eső vasárnapon megáldják az állatokat.

Karaoke
Karaokeparty színhelye lesz a Városháza Pince (IV., István út 14., lejárat a Móló Terasz felőli saroknál, a kávézón keresztül). A rendezvény október 4-én 20 órakor kezdődik.

Zenés est
Minden vasárnap: Hétvégi Randevú az Ady Endre Művelődési Házban a hatvanas-hetvenes-nyolcvanas évek zenéjével, az Anonymus Retro Band zenekarral.

Gyermekes családoknak
Babaruha- és játékbörze színhelye lesz az Ifjúsági Ház szombaton 9 és 13 óra között, ahol használt, de jó minőségű gyermekruhák és játékok vására várja az érdeklődőket.
Színjátszásról, kicsit másképp – az Őze Lajos Művészeti Iskola drámajáték- és színjátszó csoportok foglalkozását tartja az Ady Endre Művelődési Házban szombaton 9.30-tól 12.45-ig.

Utcakönyvtár: őszi szombatok
Az utcakönyvtár az önkormányzat támogatásával továbbra is a Szent István téren található. A Könyvjelző olvasókör tagjai szombatonként 10 és 13 óra között várják a könyveket kölcsönzőket. A „Tégy egy könyvet, végy egy könyvet!” mottó jegyében mindazok, akik egy könyvet cserére magukkal hoznak, új olvasmányt kölcsönözhetnek. A könyvcsere továbbra is térítésmentes.

Szombaton újra Piac-Placc
Szombaton reggel 6 órától nyílik a népszerű Piac-Placc a városháza mellett, a Duna sétányon. A számtalan elárusítóhely garantáltan jó vásári hangulatot és kedvezményes, olykor filléres vásárlást kínál. A gyűjtők, régiséget keresők se maradjanak otthon!

Időszaki kiállítások
A holokauszt 70. évfordulójának állít emléket az a dokumentumkiállítás, amely október 4-ig tekinthető meg az Újpest Galériában. Ugyanitt, a kiállítás részeként látható Somos Zsuzsa újpesti képzőművész kiállítása Párhuzamok és találkozások, A latin iniciálétól a héber ábécéig címmel.
Nyári élményeim címmel a Karinthy Frigyes Művelődési Házban nyílt kiállítás az Újpesti Kulturális Központ gyermekek számára meghirdetett rajpályázatának alkotásaiból.

Állandó kiállítás
A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény szombaton is várja a település múltja iránt érdeklődő gyermekeket és felnőtteket. Az állandó kiállítás címe: Két ezredév között. Fejezetek Újpest történetéből. Megtekinthető szombaton 10-től 14 óráig. (A Neogrády László Helytörténeti Gyűjtemény további nyitva tartása: keddtől péntekig 10-től 17 óráig, hétfőn és vasárnap zárva.)

Kikapcsolódás a Szilas Családi Parkban
A Szilas Családi Parkot hamar megkedveltél az újpestiek. Kosár- és tengópálya, pingpongasztalok, mini KRESZ-pálya, vizes játszótér, piknikpark és huszonötezer négyzetméteres szabad kutyafuttató található itt, mind egy helyen. Kizárt, hogy bárki is unatkozzon itt. Szombatonként 9-től 13 óráig lakossági kérésre rendőr segíti a közlekedési ismeretek elsajátítását a KRESZ-parkban.

Élmények az uszodában
A négycsillagos minősítésű Halassy Olivér Városi Uszoda várja a kicsiket és a nagyokat. Az újpestiek az uszodát kedvezménnyel látogathatják. Az uszoda és benne a rekreációs központ minden korosztálynak élményt nyújt. Az úszómedence 27, a tanmedence 30, a pezsgőfürdő vize 36 fokos. A Babits Mihály Gimnázium szomszédságában lévő uszoda címe: IV., Tóth Aladár utca 16–18. Megközelítés tömegközlekedéssel: 20E autóbusz (Keleti pályaudvar felől) – Óceánárok utca/Hajló utca megálló; 126-os és 126A busz – Gimnázium megálló.

Vár a Tarzan™ Park
A Tarzan™ Park, az ország legnagyobb családi játszóparkja az idei szezonban már több mint két és fél hektáros területen, az idei fejlesztés eredményeként tizenhárom játéktéren várja már az újpesti családokat. Nyáron új játéktérrel bővült a park. A vizes játékok területén található splashpark a víz szeretetét, a vízhez való szoktatást és az úszás megszerettetését szolgálja.
A Tarzan™ Park zárt, biztonságos, kulturált jellegének, felszereltségének, nem utolsósorban a Tarzan-terasznak köszönhetően ideális helyszíne lehet születésnapi buliknak, csoportos látogatásoknak ősszel is. Egyéni gyermek-belépőjegyeket 1850 Ft-ért, felnőttjegyet 1450 Ft-ért, csoportjegyet pedig 800 Ft-ért válthatnak a látogatók, amelyből a lakcímkártya vagy az Újpest Kártya bemutatásakor az újpestiek 25 százalékos kedvezményt kaphatnak.

A Tarzan™ Park őszi kedvezménye: szeptembertől október végéig minden hétvégén (szombaton és vasárnap) a kísérőjegyek árából 30 százalékos kedvezményt biztosítanak. A Tarzan™ Park októberig 9–19 óra közötti nyitvatartási időben látogatható a Tábor utca 28. szám alatt. A parkba érkezőket nagy területű kerékpár- és autóparkoló fogadja.

Névnapi emlékeztető
Szombaton Ferenc, Ervin, Zóra, vasárnap Aurél, Galina nevű ismerőseink ünneplik névnapjukat.

Kellemes kikapcsolódást és jó pihenést kívánunk!

B.K.