Szigorodó előírások társasház-felújításoknál

  •  
  •  
  •  

Megváltoznak az épületszigetelésekre vonatkozó hőtechnikai szabályok 2015. január 1-jétől. Az új szabályozás szigorúbb; az egyes felületekre vonatkozóan alacsonyabb hőátbocsátási tényezőt ír elő. Panel- és téglaépületekre ugyanazok az értékek vonatkoznak.

Dr. Biró Kálmán, a SOLANOVA/HU klasztermenedzsere a kivitelezéssel kapcsolatban is több fontos dologra hívja fel a figyelmet.
– Mikortól hatályos az új szabályozás, és mi a lényege?
– A változások 2015. január 1-jével lépnek életbe. Jelenleg nincs érvényes pályázati kiírás energetikai felújításokra, de ha lenne is, a most zajló munkálatoknál még a régi értékeket kellene figyelembe venni. Az (új) előírások a hazai, uniós vagy központi költségvetési forrásból megvalósuló társasházi energetikai felújításokra vonatkoznak. Az új rendelet a külső falak esetében 0,24, ablakok esetében 1,15, tetőfödémeknél pedig 0,17 kW/m 2 K (Kelvin) hőátbocsátási tényezőt ír elő. Az egyes felületeken négyzetméterenként ennyi energia távozhat. A korábbi értékek ennél megengedőbbek (0,45, 1,6 és 0,25 kW/m 2 K) voltak.
– Minden építési technológiára ugyanazok az értékek vonatkoznak?
– Igen. Panelházakra és téglaépületekre, sőt családi házakra is azonos értékek vonatkoznak. Kizárólag a pályázati kiírásokban van különbség, téglára és vasbetonra külön-külön írják ki a tendert, az előírások viszont egységesek.
– Mire érdemes odafigyelni a kivitelezésnél?
– Mindenképp fontos, hogy a társasház több árajánlatot kérjen be, és ezek közül nem mindig a legolcsóbbat érdemes választani. Érdemes bekérni a kivitelezőnek a már felújított épületekről meglévő referenciáit. Annak is ajánlatos utánajárni, hogy másutt mennyire voltak megelégedve a munkával.
– Hogyan lehet mindezt ellenőrizni?
– Laikus  szemmel  nem  mindig  vehetők  észre a szakszerűtlenségek. Érdemes műszaki ellenőrt felkérni a munkálatok felügyeletére. Az ellenőrnek ugyanis van szakképesítése, és egyből feltárja az esetleges, akár szándékos hiányosságokat.

M. ORBÁN ANDRÁS