Színes paletta, bővülő kínálat

  •  
  •  
  •  

Szeptembertől az újonnan létrehozott Újpesti Kulturális Központba olvadt a városrész több, közkedvelt művelődési intézménye. Az önkormányzat Újpest kulturális és szellemi életének kiszélesítését, színesítését biztosítja az összevonással. A bővebb és nívósabb kínálat mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a párhuzamosan végzett feladatok kiszűrésével szervezettebben és hatékonyabban valósítható meg mindez. A célokról dr. Molnár Szabolcs alpolgármestert kérdeztük.

– Kulturális intézményeink sokrétű tevékenységére alapozva jutottunk arra az elhatározásra, hogy a Karinthy Frigyes ÁMK ágazati szétválása miatt, mindenki számára előnyös, ha nem három, hanem egyetlen önállóan működő és gazdálkodó intézményt hozunk létre, Újpesti Kulturális Központ elnevezéssel – mondja dr. Molnár Szabolcs.

Az új intézmény a Karinthy Frigyes Általános Művelődési Központ, a Közösségi Ház, az Ady Endre Művelődési Központ, az Újpesti Polgár Centrum, az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény, továbbá az Újpesti Ifjúsági Sport- és Szabadidőközpont összevonásával jön létre, vagyis nem zárt be egyetlen intézmény sem.

– Az összevonással az intézményi tevékenységek átstrukturálása és optimalizálása volt az egyik célunk. Ennek eredményeként például a sport- és rekreációs intézmények fenntartója az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. lett – fejti ki az alpolgármester.

– A másik célunk az volt, hogy tovább színesítsük a művelődési intézmények kínálatát, a városrész több ezer nézőt vonzó szabadtéri programjait. Nagyon sok visszajelzést kaptunk az elmúlt időszakban. Többek között az Újpesti Párbeszéd idei kérdőívei is megerősítettek bennünket abban, hogy az újpestiek igénylik, és szívesen látogatják a térítésmentes programokat, illetve a szinte jelképes összegű koncerteket, színházi előadásokat, a tanfolyamokat. Ajánlást is megfogalmaztak, kiket szeretnének látni a színpadokon. Önök kérték, mi teljesítjük – a jövőben is. A három intézmény összevonása ezért sem jelenti a kínálat szűkítését. Az önkormányzat, segítve a családokat, továbbra is jelentős összeget szán költségvetéséből kulturális kiadásokra.

– A kulturális paletta szélesítése mellett még egy eredménye van az összevonásnak, ez pedig a párhuzamosan végzett tevékenységek megszüntetése: – Amit az egyik intézmény jól csinált, azt most az egész intézményrendszerbe emelheti át.

– Az Újpesti Gyermek- és Ifjúsági Háznak korábban voltak olyan, gyermekeknek szánt koncertjei, amelyeket szinte meghirdetni sem kellett, azonnal elfogytak a jegyek. Sokan bosszankodtak is, hogy nem jutott számukra belépő. Nagyobb befogadó képességű művelődési házba terelve, az ilyen típusú rendezvények továbbra is találkoznak majd a közönség tetszésével, s még többen lehetnek az esemény részesei. A Karinthy ÁMK kiváló intézményi kapcsolatainak pedig az Újpest Színház lehet haszonélvezője ősztől – emeli ki dr. Molnár Szabolcs.

B. K.