Színes programok, játékos ismeretek

  •  
  •  
  •  

Bár az önkormányzatnak idén már nem kötelessége, Újpest mégis gondoskodott a gyerekek nyári napközis táboráról. Sőt, nem csupán biztosította ezt a lehetőséget, hanem az Újpesti Kulturális Központ munkatársai révén arra is volt gondja, hogy a diákok változatosan, érdekesen, mégis hasznosan tölthessék el a szünidőt.

Hét hét
Ezalatt a hét hét alatt a legváltozatosabb programokat kínálta az ifjúságnak az Újpesti Kulturális Központ – mindezt több helyszínen.  A bázis a Bródy Imre Gimnázium volt, és    az Ifjúsági Házban valamint az  Ady Endre Művelődési Házban is várták programokkal a gyerekeket. 
A játékos számítógép foglalkozástól kezdve a gyermekszínházon, a különböző kézműves programokon át a játékos tornáig illetve az egészséges táplálkozásig szinte mindenre volt gondjuk a szervezőknek. A főként 8-10 éveseknek tartott játékos egészségnevelés például kifejezetten azt a célt szolgálta, hogy ne száraz elméleti ismeretek formájában, hanem a gyerekeket játékosan irányítsák rá akár helyes testtartásra, akár a helyes légvételre.
Az elsősorban „gasztroprogramokat” szervező Katona Gyöngyi szerint a legfontosabb, hogy nagyjából egy iskolai tanórányi idő alatt úgy adni valamit a gyerekeknek, hogy közben ne érezzék, hogy tanulnak.

Kerámia és néptánc
– Annak érdekében, hogy még inkább a gyerekekhez igazítsuk, gyakran nekünk kell(ett) közben kitalálni, változtatni valamin. A képet árnyalja az is, hogy a gyerekek nagyrészt idegenek, nem ismerik egymást. Hozzáteszi, a kézműves foglalkozásokat és a néptáncot nagyon sok „táborozó” kedveli. Utóbbi érdekessé tételére egy példa, amikor bottal tanultak néptáncolni. Katona Gyöngyi szerint ez önfegyelmet is követel, hiszen fontos, hogy az eszközzel ne hadonásszanak.
A foglalkozások egy másik színes, ugyanakkor hasznos programjának a kerámiafoglalkozás bizonyult. Ezt Hódossy Ágnes keramikusművész tartotta az Ady Endre Művelődési Házban, a gyerekek ottjártunkkor marokedényt készítettek. Az edény fő ismérve, hogy egy marék, alig negyven dekagramm agyagból megformálható, oldalát különböző ősi motívumok díszítik. (Az itt készített alkotásokat eljuttatják az iskoláknak, ahonnan ősszel hazavihetik a tanulók.) Hódossy Ágnes egyébként gyerekeket és felnőtteket egyaránt oktat évek óta az Ady-ban.

Számtalan élmény
Mint ismert, az iskolák állami kézbe vételével az önkormányzatnak a nyári napközis tábor biztosítása nem lenne feladata. Újpest azonban mégis vállalta, hogy a szünidő tartalmasan, szakfelügyelettel, és nem utolsó sorban változatosan teljen el, ehhez szervezett érdekes és tartalmas programokat. Ugyanis felsorolni is sok, hogy a gyerekek jártak például a Tarzan™ Parkban, a Balatonon, hajókiránduláson, sőt az Állatkertben is és nem maradt el a helytörténeti barangolás sem.

M. Orbán A.