Szívből jövő ajándékok

  •  
  •  
  •  

Az utóbbi napokban intézményünk diákjai a bőség zavarával küszködve rengeteg program közül válogathattak. Ráadásul a döntést árnyalta, hogy a rendezvényeken lehetett szerepelni, aktívan és befogadókészen részt venni, adományokat gyűjteni, énekelni, zenét hallgatni hangversenyszerűen, ügyeskedni kézműves-foglalkozásokon.

A Luca-napi kézműves-foglalkozások szervezése szerencsére nem úgy történt, ahogyan a Luca székét ácsolták, hanem frappánsan, pergően, ötletesen. Az alsó tagozaton tanító kolléganők kreativitása kimeríthetetlennek bizonyult, hiszen készültek karácsonyfák papírból, mézeskalácsok, karácsonyi díszek, narancsok szegfűszeggel díszítve, bábok, csuhébabák és még számtalan, a fantáziát megmozgató karácsonyi dísztárgy. A Luca-napi hempergés ugyan elmaradt, de a gyerekek ettől függetlenül szinte úsztak a boldogságban.

A nap tanulsága mindenképpen az volt, amit egyébként a gyerekek fogalmaztak és erősítettek meg: a magunk készítette ajándékok bensőségesebbek a vásárolt tárgyakhoz képest. Iskolánk 4. b osztálya és a felső tagozatosok egy csoportja ellátogatott az Újpest-Árpád Lions Klub hagyományos karácsonyi délutánjára az Ady Endre Művelődési Házba, ahol műsor és ajándékcsomag várta őket is.

A 4. b osztályosok heteken át gyűjtötték az ajándékokat a Cipősdoboz akció keretében, és egy kellemes, hangulatos utazás, kirándulás során juttatták el a Hősök terén lévő MikulásGyárba. A 20E buszon a gyerekek buszvezetői engedéllyel karácsonyi verseket szavaltak és karácsonyi dalokat énekeltek, az utasok tetszésnyilvánítása közepette.

A legfrissebb élmény a karácsonyi koncert, amelynek a régi időkre visszanyúló hagyománya van. Nem sokkal Kodály születésnapja után különösen aktuális a zeneszerzőtől származó, a koncertre illő idézet: „Zene nélkül lehet élni, de minek?” Énekelt, zenélt, szavalt, táncolt itt mindenki: kicsi-nagy lány-fiú, diák-tanár-szülő, vagyis boldog-boldogtalan (ők is „boldoggá lettek avatva”).

A beszámoló a teljesség igénye nélkül íródott, de remélem, így is tükrözi annak a szándéknak a megvalósulását, miszerint tartalmas, igényes napokon van túl a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium.

Járai Attila, az intézmény pedagógusa