Szmog: riasztási fokozat!

  •  
  •  
  •  

Ma életbe lép a riasztási fokozat Budapesten. A forgalomkorlátozással járó intézkedések csütörtök reggel 6 órától érvényesek.

Tarlós István főpolgármester felkéri a lakosságot, hogy holnap figyeljék a reggeli híradásokat, hogy a hatósági rendelkezés betartása minél kisebb problémát jelenthessen.

Továbbá köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) – a közösségi közlekedést részesítve előnyben –, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.

Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért Tarlós István főpolgármester ismételten felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, különösen kérve:

•    a fővárosi úti célok eléréshez az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését;
•    a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését;
•    a helyhez kötött légszennyező pontforrások kibocsátásának csökkentését (hivatkozva az üzemeltetők társadalmi felelősségvállalására);
•    a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatának mérséklését.

Ma életbe lép a riasztási fokozat Budapesten. A forgalomkorlátozással járó intézkedések a kihirdetést követő nap, azaz holnap, csütörtök reggel 6 órától érvényesek. Ezek a korlátozó intézkedések csak akkor nem lépnek életbe, ha a szerdai eredmények alapján – egy jelentős javulás eredményeképp – nem lenne indokolt a riasztási fokozat fenntartása, ami csak a szerdai eredmények csütörtök hajnali értékelése alapján derül ki.

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2011. november 14-én a főváros öt, 2011. november 15-én az összes, tizenkettő mérőpontján elérte és meghaladta a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3), továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem várható, ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – a szmogriadó riasztási fokozatát rendeli el, amely visszavonásig érvényes.

A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének elérését, illetve meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű expozíció veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. Riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha három fővárosi mérőállomáson, egy időben mért légszennyező anyag koncentrációja két egymást követő nap átlagaiban meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mai napra vonatkozó tájékoztatása szerint délelőttig párás, ködös lesz a levegő, majd derült idő várható. Délután kelet felől kissé hidegebb levegő szivároghat be a térség fölé. Délután, este a mérsékelt délkeleti széllel és a keveredési réteg átmeneti kismértékű megvastagodásával a levegőminőség várhatóan alig javul. A PM10 napi koncentrációja továbbra is várhatóan meghaladja a tájékoztatási, helyenként valószínűleg a riasztási küszöbértéket. A továbbiakban a szerdai javuláshoz képest inkább ismét romló tendencia valószínű.
(un.bp.hu)