Szmogriadó lefújva

  •  
  •  
  •  

A tegnapi mérési eredmények alapján megszüntethető a riasztási fokozat, a tájékoztatási fokozat egyidejű elrendelése mellett.

A kisméretű szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye Budapesten,
2011. november 4-én hét mérőponton elérte és meghaladta a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), ugyanakkor a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3) egyik mérőponton sem lépte túl, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a mai napon nem várható a levegő minőségének romlása. Ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester a riasztási fokozat megszüntetése mellett, egyidejűleg elrendeli a szmogriadó tájékoztatási fokozatát.
A riasztási fokozat és a riasztási fokozatban hozott intézkedések megszüntethetők, ha a szálló por koncentrációja valamennyi folyamatosan működő automata mérőállomáson, egy nap 24 órás átlagában nem lépi túl a riasztási küszöbérték számszerű értékét, és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon nem várható a levegőminőség romlása.
A kisméretű szálló por (PM10) légszennyezettségi állapotot folyamatosan mérő műszerek ellenőrzött fővárosi adatai alapján, a legutóbbi öt, egymást követő nap 24 órára számított átlagos koncentrációi az alábbiak – a kiemeltek esetében meghaladva a tájékoztatási küszöbértéket (75 µg/m3), illetve a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3):

Normal
0

21

false
false
false

HU
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normál táblázat”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;}

Káposztásmegyer

 

µg/m3

80,0

 

91,9

 

94,3

 

93,9

 

91,5

 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mai napra vonatkozó tájékoztatása szerint – a reggeli órákig többnyire erősen felhős vagy borult lesz az ég, pár csepp eső is előfordulhat, de számottevő csapadék nem valószínű. Reggeltől felszakadozik a felhőzet, majd több-kevesebb napsütés várható. A délkeleti szél napközben időnként kissé megélénkülhet. Az elmúlt napokhoz képest az átkeveredési réteg a felhőzet miatt szombatra virradó éjszaka nem szűkül össze annyira, így a szennyezőanyag-koncentráció sem tud olyan kiugróan magas szintre megnövekedni. Napközben a kissé megélénkülő szél segítheti az átkeveredést.
A következő éjszakán viszont ismét gyenge légmozgás, kevés felhő, erősebb kisugárzás várható, így az átkeveredési réteg jelentősen összeszűkülhet ismét. Ezáltal a szálló por koncentrációja újfent gyors emelkedésnek indulhat, így összességében a napi átlagok várhatóan a tájékoztatási szint felett alakulnak, kisebb valószínűséggel egy-két helyen a riasztási szintet is elérhetik.

Fenti mérési eredmények és előrejelzés alapján Tarlós István főpolgármester
elrendeli a főváros közigazgatási területén az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát.

Tarlós István főpolgármester köszönetet mond azoknak a budapestieknek, akik felismerték a helyzet komolyságát, és továbbra is korlátozzák autóhasználatukat (különösen a rendszámtáblán fekete és piros színű, hatszögletű környezetvédelmi plakettel ellátott gépjárművek üzembentartói) – a közösségi közlekedést részesítve előnyben –, illetve az ipari pontforrások, kémények azon üzemeltetőinek, akik társadalmi felelősségvállalásuk megnyilvánulásaként önkéntesen korlátozzák a helyhez kötött légszennyező pontforrásaik kibocsátását.
Budapest vezetése továbbra is számít a fővárosiak együttműködésére abban, hogy a fővárosi szmoghelyzet további romlása elkerülhető legyen, ezért Tarlós István főpolgármester ismételten felkéri a lakosságot és a légszennyezőket önkéntes önkorlátozó intézkedéseire, különösen kérve:
•    a fővárosi úti célok eléréshez az egyéni gépjárműhasználat mérséklését, lehetőség szerint szüneteltetését, a közösségi közlekedés igénybevételének előnybe részesítését;
•    a gépjárművek indokolatlan – álló helyzetben történő – alapjárati üzemeltetésének lehetőség szerinti mérséklését;
•    a szilárd- és olajtüzelésű berendezések (ha egy háztartásban létezik földgáztüzelési mód, akkor a szilárdtüzelésű kandallók, cserépkályhák) használatának mérséklését;
•    a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetőit kibocsátásuk csökkentésre.

A kisméretű szálló por koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési, az ipari, a lakossági (fűtési) eredetű terhelés együttes következménye, de a kialakulásához hozzájárul a különböző építkezések hosszabb átmeneti hatása is, továbbá globális hatások is lehetnek.
Budapest esetében – a környezetvédelmi hatóság 2004-ben közzétett adatai alapján – az inkább közlekedési eredetű szállópor-kibocsátás több mint 75 százaléka a gépjárműforgalom eredménye. A közlekedési eredetű levegőszennyezés (magában foglalva a szállópor-szennyezettséget is) a forgalmas utak mentén élő lakosság körében nagyobb mértékben fejti ki a káros hatásait. Az ipari kibocsátás (például erőművek, szolgáltatások) részaránya mintegy 10 százalék, továbbá a lakosság egyedi fűtéskibocsátása is gyakorlatilag mintegy 10 százalékot eredményez.
A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék (PM10) veszélyesebbek az egészségre, mint a nagyobbak.
A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése (csillószőrös hámja) kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba (tüdőhólyagokba). A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele.
A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint toxikus anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe.
Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti.
Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma.
A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben.
Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok.

Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.
Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen:
http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm
A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást.

A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat twitter oldalán is elérhetőek: http://twitter.com/budapestfovaros
További tájékoztatás:
Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával):
http://www.met.hu/omsz.php?almenu_id=atmenv&pid=legszennyezettseg&mpx=0&pri=0
http://www.met.hu/levegokornyezet/legszennyezettseg_elorejelzes/
http://www.met.hu/hunalarm/
Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján:
mérési eredményekről:http://www.kvvm.hu/olm/map.php?id=Budapest
információkról: http://www.kvvm.hu/olm/info.php?id=5
Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008. (XII.10. Főv.Kgy. rendelet:
http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=szmogriadorendelet 

A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Irodán (tel: 327-15-04; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Közterület-felügyelet 24 órás Ügyeleti Szolgálatán
(tel: 301-75-35) adnak.