Szobrot állítottak Márai Sándornak Újpesten

  •  
  •  
  •  

November 25-én leleplezték Márai Sándor író bronzba öntött portrészobrát Újpest kertvárosában, a Szent László téren. Kocsis Miklós szobrászművész alkotását Szabó Balázs önkormányzati képviselő kezdeményezésére állították fel az író születésének 120. évfordulóján.

Az avatáson részt vett Újpest polgármestere, Déri Tibor, illetve Bedő Kata, Kanász-Nagy Máté és Czigler László alpolgármester is.

 

 

Szabó Balázs beszédében hangsúlyozta: bár Márainak nem volt közvetlen kapcsolata a kerülethez, „személye és gondolatvilága nem lehet közömbös egyetlen újpesti polgár számára sem”.

Az író annak a polgári eszménynek a jegyében élt és alkotott, amely „a tudás növelését, a műveltség rendíthetetlen gyarapítását, a morált és tisztességet, az önálló szabad gondolkodást, a bátor véleményalkotást, az elnyomó rendszerekkel szembeni kiállást, az önzetlenség és a lemondás művészetének elsajátítását, és a fentieket mind magába foglaló hazaszeretet” jelenti – mutatott rá a képviselő.

 

 

Hozzátette: “ez a szobor nemcsak a külföldön talán leginkább ismert magyar írónak, az élete második felét önkéntes száműzetésben leélő „Nagy Emigránsnak” kíván tartós emléket állítani, de Újpest polgárait is folyamatosan emlékeztetni kívánja a műveltséget, a tudást, a lelkiismeretet és a szabad gondolkodást is magába olvasztó örök polgári eszményre.”

 

 

Szabó Balázs a szobor megvalósulásáért köszönetet mondott az önzetlen adományozóknak, családjának, képviselő-társainak és Újpest önkormányzatának.

, , ,