Szociális kártya: ellenőrzött segítség

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Polgármesteri Hivatal díszterme adott helyet Monok polgármesterének sajtótájékoztatójára. Szepessy Zsolt a monoki önkormányzat által elfogadott és szeptembertől használatos szociális kártyát mutatta be a sajtó képviselőinek.

Monok egy évvel ezelőtt hozott rendeletet arról, hogy csak az részesülhessen segélyben, aki hajlandó munkát vállalni. Ma már a 170 egykor segélyen élő monoki lakóból 140-en alkalmazásban vannak. Szepessy Zsolt szerint a szociális segélyen élők a segélyt gyakran szükségtelen élvezeti cikkekre költik, s a bankkártyához hasonló szociális kártya – melyre az önkormányzat minden juttatást, támogatást, segélyt átutalna–, épp ezt akadályozná meg.  Ennek bevezetésével szabályozottá és ellenőrizhetővé válna, hogy mire is lehet a segélyt felhasználni. A fényképpel és saját kezű aláírással ellátott mágneses kártyával ugyanis csak a szerződéses elfogadóhelyeken lehetne fizetni, és csak a törvényben meghatározott árucikkeket lehetne megvásárolni. Jelenleg 19,000 ilyen elfogadóhely van Magyarországon, s igény szerint a kártya idővel a közüzemi számlák rendezésére is felhasználható lesz.
Szepessy Zsolt elmondta, bár a rendszert nem szeretnék senkire sem ráerőltetni, csak akkor lesz sikeres, ha a társadalom és az állam is az ügy mellé áll.
A rendezvény végén Újpest polgármestere, dr. Derce Tamás tájékoztatta a sajtót arról, hogy a kormány által tervezett 120 millárd Forint elvonása lehetetlen helyzetbe hozná az önkormányzatokat és a lakókat, illetve tájékoztatást adott arról a határozatról, melyet az újpesti testület a napokban fogadott el az ingyenes banki tájékoztatásról, az átmeneti anyagi segítségnyújtásról és a pénzintézetektől kapott támogatásról.