Szokatlan és veszélyes

  •  
  •  
  •  

Félelmetes látványban lehetett része azoknak az újpestieknek, akik saját szemükkel látták, amint egy vaddisznó rohan végig a városközpont környékén október 23-án. Mint ismert, az állat egy biciklist megsebesített, akit vállsérüléssel láttak el, az állat szakszerű befogásában pedig az Állatvédelmi Járőrszolgálat és az újpesti rendőrség működött közre. Az állatorvos szerint szokatlan, hogy egy vadállat a zöldtől távoli lakott területre téved.

Simon István párjával indult kerékpározni a Kassai utcából. A kapuból először annyit láttak, hogy egy babakocsis férfi menekül, kisvártatva pedig egy vaddisznó robogott át az úton az Anonymus utca irányába. A vad láttán azonnal értesítették az állatvédelmi járőrszolgálatot.

– Az állat a Dagály strand és a bevásárlóközpont mögötti lakópark közötti területen jöhetett ki a szárazföldre. Átrohant a XIII. kerületen, majd hirtelen Újpest-központban bukkant fel – ezt már Pataki Gábor, az Állatvédelmi Járőrszolgálat vezetője meséli.

Ahogyan a hírekből ismert, az állat itt lökött fel és sebesített meg egy kerékpáros nőt, akit vállsérüléssel vittek kórházba, a vele történtekről pedig nem szeretne beszélni.

A vaddisznó a Pozsonyi–Nyár–Anonymus utcák felé futott tovább, ahonnét a bejelentő is telefonált – folytatja Pataki Gábor.
Az állatvédők és az újpesti rendőrök közösen „eredtek az állat nyomába”, hogy olyan helyre tereljék be a vadat, ahol nem tud kárt okozni, és el tudják kábítani.

Végül a vaddisznót a tűzoltóság melletti egykori gyárépületbe terelték be, az állatvédelmi járőrök és a rendőrök pedig biztosították a helyszínt mindaddig, amíg Verőczei Tamás, a Fővárosi Állat- és Növénykert technikusa meg nem érkezett, hogy szakszerűen elkábítsa. Az újpesti rendőrök hozzáállását jól mutatja, hogy maguk mentek a technikusért.

Pataki Gábor hozzátette: a vaddisznó a Noé Állatotthonba került megfigyelésre. Amennyiben a megfigyelési idő letelte után úgy látják, visszaengedik a vadonba, amennyiben pedig az szükséges, az otthon lakója marad, de semmiképpen nem altatják el.

Bár az utóbbi időben többször akadt rá példa, hogy vadállat lakott területre tévedjen, dr. Nyomárkay István állatorvos szerint ez inkább nagyobb erdősávok mentén fekvő peremkerületekben fordul elő, a zöldtől távolabb eső lakott területen rendkívül szokatlan a vaddisznó felbukkanása.

– Mivel az állat számára szokatlan a környezet, megijedhet, és bárhogyan reagálhat. Reakciója védhetetlen, menekülni nem tanácsos előle, az esetleges támadást úgy kerülhetjük el, ha félreállunk, valamilyen fedezéket keresünk, vagy egy elkerített játszótérre húzódunk be előle.

M. Orbán András