Szomszédolás László grófnál

  •  
  •  
  •  

A Károlyi emlékév adta az apropót, hogy újpesti diákok Fótra, a fótiak Újpestre látogassanak. A két önkormányzat által szervezett közös programok sorát az újpestiek nyitották, az önkormányzat autóbuszos jutalomkirándulására április 14-én került sor.

Az első csoport tagjai az újpesti általános és középiskolák helytörténeti vetélkedőinek rendszeres szereplői voltak: az Angol Tagozatos Általános Iskola, a Homoktövis Általános Iskola, a Német Tagozatos Általános Iskola, a Szűcs Sándor Általános Iskola , a Testnevelés Tagozatos Általános Iskola, a Babits Mihály Gimnázium, a Bródy Imre Oktatási Központ,a Csokonai Vitéz Mihály 12 Évfolyamos Gimnázium, a Károlyi István 12 Évfolyamos Gimnázium, valamint a Könyves Kálmán Gimnázium képviseletében, felkészítő tanáraikkal együtt.

Az első élményt a Fóti Károlyiak Alapítvány meghívása kínálta, amely során lehetőség nyílt a Károlyi-kastély – a Károlyi házaspár által lakott szárnyának – megtekintése. László gróf fogadta itt a vendégeket, Pozderka Gábor, Fót alpolgármestere társaságában. Mint ismert, az egykori családi kastély évtizedek óta a Károlyi István Gyermekközpont lakóinak otthona. Gróf Károlyi László személyes élménybeszámolóval és házi múzeumának bemutatásával örvendeztette meg a diákokat. Megelevenedtek a helytörténeti oktatás során és a történelem órákon tanultak, kirajzolódtak a két szomszédos település, Újpest és Fót közös múltjának állomásai, a Károlyi család életének jelentős állomásai.

 A kastélyépülethez közeli templom felkeresése volt a kirándulás második állomása, ahol Gedei György kántor kalauzolta a gyerekeket. Nemcsak a templom Ybl Miklós-tervezte épületéről esett szó, megszólaltatta az orgonát is. Nem mindennapi élményben volt a látogatóknak részük, amikor megtekinthették az altemplomban a Károlyi- család tagjainak sírhelyét, a kriptát ugyanis csak kivételes alkalmakkor nyitják meg a látogatók előtt. A történelmi sétát követően a diákok a Fáy –présházban az épület nevezetességeit tekintették meg, valamint a fóti önkormányzat által nemrégiben felújított Vörösmarty kunyhót Molnár Krisztina kulturális referens mutatta be. A diákcsoport eljutott a Közösségi Házba, valamint a Németh Kálmán Emlékházba is. A kirándulás újpesti „ idegenvezetője” Szöllősy Marianne , az Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény vezetője volt.

Újpest Önkormányzata május 12-én a fóti diákokat várja újpesti kalandozásra.