Szövetség a változások érdekében

  •  
  •  
  •  

Hét polgármester – fővárosi kerületi, városi, községi, nagyközségi vezetők – január 14-én az újpesti Városházán megtartott sajtótájékoztatón jelentették be a Polgármesterek a Változásért Szövetség megalakulását és írták alá a céljukat összegző Nyilatkozatot.

A Szövetséget megalapító polgármesterek: házigazdaként Dr. Derce Tamás, Újpest polgármestere, valamint Bethlen Farkas, Verőce; Franka Tibor, Kerepes; dr. Kovács Tibor, Áporka; ötletgazdaként : dr. Répás József, Kiskunlacháza; Szepessy Zsolt, Monok , Hajdú János, Hernádkak polgármesterei egyetértenek ugyanis abban, hogy a mindenkori pártpolitikától függetlenül, a közös társadalompolitikai célokat szem előtt tartva készek arra, hogy megoldási javaslatokat dolgozzanak ki és közvetítsék azokat a Parlament felé.
 
Véleményük szerint erre a politikai közéletben és erkölcsi viszonyokban, közbiztonsági állapotokban bekövetkezett hanyatlás és romlás megállítása érdekében van szükség. Közös felelősségük ugyanis – hangsúlyozták -, hogy mindent megtegyenek az emberi élet, a tulajdon, a magyar társadalom védelmében.
 
A Szövetség nyílt szervezet, amelyhez remélik, mielőbb más települések polgármesterei is csatlakoznak, hiszen a célokkal nagyon sokan egyetértenek. Az aláírók a továbbiakban, mint ügyvivő testület kívánnak működni, és a fórum működésének jogi feltételrendszerének kidolgozása érdekében intézkednek is .
 
A Szövetség célja, hogy minden olyan kérdésben hangot adjon véleményének, mely a társadalom tagjai életét és mindennapjait érinti és befolyásolja. Ily módon konkrét javaslatokat kívánnak például megfogalmazni a közbiztonságot érintő kérdésekben. Elsőként a közbiztonság javítása érdekében az önkormányzati rendőrség létrehozása a céljuk, majd a jogbiztonság segítése és az önkormányzati reform végjhezvitele. Az állampolgárok biztonságérzetét javító intézkedéseket kezdeményeznek, szorgalmazzák az alapvető társadalmi normák betartatása érdekében való közreműködést, továbbá az önkormányzatokat érintő alapvető kérdésekben összegzik véleményüket. Ezáltal is kiállnak az elkerülhetetlen és szükségszerű változások kezdeményezése mellett.