Sztárfellépők Isten házában

  •  
  •  
  •  

Az Újpesti Városnapok programsorozatának rendezvényeként csütörtökön este komolyzenei koncert látogatói lehettünk. A Városnapok nyitó programjaként méltán kapott kiemelt figyelmet Pitti Katalin operaénekes, Hegedűs Valér zongoraművész, valamint a Hegedűs Szabolcs vezetésével érkező Béres Ferenc Kamaraegyüttes fellépése az Egek Királynéja Nagytemplomban.

A rekkenő hőség elől csak részben adott oltalmat a templom, amely zsúfolásig telt ezúttal is. Horváth Zoltán atya, Újpest díszpolgára, házigazdaként szeretettel köszöntötte a híveket és a koncert hírére érkező vendégeket. Örömmel jelentette be a búcsúi program részeként megvalósuló koncertet és ajánlotta a hallgatóság figyelmébe az újpesti meghívást elfogadó elismert művészeket: Pitti Katalin operaénekest, Liszt-díjas, érdemes művészt, valamint Hegedűs Valér zongoraművészt, továbbá a Béres Ferenc művészetét ápoló, nevét viselő Kamaraegyüttes közös koncertjét.

Horváth atya üdvözölte a hallgatóság soraiban helyet foglaló Wintermantel Zsoltot, Újpest polgármesterét, aki a művésznő iránti tisztelet jeleként virágcsokorral köszöntötte Újpest sztárvendégét. 

A közönség nagy tapssal üdvözölte Pitti Katalint, aki elmondta, öröm és gyönyörűség számára, hogy ilyen sokan várták és hogy erre a találkozóra itt, Isten házában kerülhet sor. Örömmel tett eleget a meghívásnak, és már lélekben akkor készült a fellépésre, amikor Hegedűs Valér felkérte erre a koncertre. Bár Szombathelyről érkezett Újpestre, arra törekedett, hogy ünneplőbe tegye magát és szíve vágya, hogy a szakrális énekek, gyönyörű dalok segítségével a hallgatósággal –képletesen szólva- egymás lelkében megfürödve, a megbékélésről, a szeretetről szóljon az este.

A szoprán hangú énekesnő elkápráztatta énekével, az előadott versfüzérekkel, színészi képességeivel a jelenlévőket. Hegedűs Valér Pitti Katalinnal együtt szívélyes és értő kalauzolója volt a zeneműveknek, ezáltal a hallgatóságnak. Költemények és dalok, az Egek királynéjához intézett versek, nagy ívű imádságok valóban elvarázsolták és csodálattal töltötték el a jelenlévőket.

A koncert nyitányaként Hegedűs Valér Liszt Ferenc: Mária eljegyzése című művét adta elő zongorán.  Elhangzott többek között, hogy a 200 éve született Liszt Ferenc eme alkotását az itáliai reneszánsz képzőművészete, nevezetesen Raffaello Sanzio Mária eljegyzése című képe ihlette.

Pitti Katalin többek között Mozart Alleluja című művével, Verdi operaslágerével: Desdemona áriájával kápráztatta el a hallgatóságot. Nagy tapssal zárta szívébe a közönség a Béres Ferenc Kamaraegyüttes  fiatal énekeseit és zenészeit, akik  kortárs magyar szerzőket is megszólaltatva, majd a sztárvendégekkel közös produkcióval, Halmos László Benedictus-ával  búcsúztak – többek között -  a közönségtől.

B. K