Szülőhelyén is Esterházy Jánosra emlékeznek

  •  
  •  
  •  

Érsekújvárban és Nyitraújlakon is megemlékeznek a hétvégén az 55 éve elhunyt Esterházy Jánosról, a két világháború közötti Csehszlovákia legismertebb magyar politikusáról.

Március 3-án Érsekújvárban tartanak zongorakoncertet Liszt Ferenc műveiből és megemlékező misét a Mátyusföldi Nagycsaládosok Egyesülete, a Csemadok érsekújvári szervezete, az Esterházy János Társulás és a Pázmaneum Polgári Társulás támogatásával − olvasható a Felvidék Ma hírportálon.

Szülőfalujában, Nyitraújlakon március 4-én kerül sor Esterházy János jelképes sírjának megkoszorúzására. Ezt követően Az üldözöttek védelmében című, Esterházyról készült filmet lehet majd megtekinteni a helyi művelődési házban − írja a Hirek.sk hírportál. Mindkét megemlékezésen beszédet mond Balogh Csaba, Magyarország pozsonyi nagykövete.

A 111 éve, 1910. március 14-én Nyitraújlakon született Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd csehszlovák hatóságok azért hurcolták meg, mert Esterházy nyilvánosan elítélte az 1940-ben a szovjetek által elkövetett katinyi (katyni) vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le. Esterházy Csehszlovákia majdnem minden börtönében raboskodott, s 55 éve, 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében halt meg.