Szusza Ferenc Emléknap: a polgármester az egyik fővédnök

  •  
  •  
  •  

Ahogyan ifjú támadónk, Lázár Bence, úgy Wintermantel Zsolt is berobbant az újpesti sport-, illetve futballéletbe. A IV. kerület polgármestere megválasztásáig egy volt az „egyszerű” szurkolók közül, ám amióta ő a városrész első embere, kötelességének érzi, hogy a lehető legnagyobb mértékben kiálljon a klub mellett – írja a ujpestfc.hu

A polgármester nemcsak az Újpest–Ferencváros derbin tette tiszteletét, hanem – lehetőségeihez mérten – valamennyi hazai bajnoki találkozón megjelent, amivel nagy népszerűségre és elismertségre tett szert. Legutóbb a Siófok elleni bajnokin találkozhattunk vele a Szusza Ferenc Stadionban, amikor a mérkőzés előtt köszöntötte őt klubunk 39. születésnapja alkalmából.
 
A sport-és futballszerető Wintermantel Zsolt természetesnek vette, hogy elvállalja a március 26-i Szusza Ferenc Emlékmeccs fővédnöki tisztét, amelyet Lengyelország budapesti nagykövetével együtt tölt be.
 
A polgármesterrel hivatalában beszélgettünk.
 
– A focival kapcsolatos témák előtt néhány szóban beszéljünk a Tarlós István által kezdeményezett Elvis Presley-szavazásról! A főpolgármester elképzelései szerint Elvis Presley posztumusz díszpolgári címet kapna a budapesti önkormányzattól, illetve egy teret vagy utcát neveznének el róla a fővárosban. Az ügyben ön az újpestiek szavazatait kérte. Miért is?
 – Nemrégiben több mint tíz közteret neveztek meg Újpesten, amely egy szavazás eredményeként megkaphatja az elnevezést. Mivel Újpest annyi sok jót adott a világnak – hírességeket, neves sportolókat, nagy gyárakat –, azt gondolom, most a világ is adhat nekünk egy picit. Elvis Presley – függetlenül attól, hogy ki szereti vagy nem kedveli a zenéjét – király az ő műfajában, és hogyha lehet Budapesten egy ilyen tér, legyen Újpesten! Azért kértem a segítséget, hogy minél többen szavazzanak arra az interneten, legyen Újpesten az Elvis Presley tér.
 
– Pontosan miért indult ez a kezdeményezés?
– Elvis Presley 1957-ben, az akkori legnagyobb tévéshow-ban a magyar forradalom áldozatai javára gyűjtést szervezett, és rengeteg pénzt sikerült így összegyűjteni. Nagyon komoly segélyezési folyamat indult meg Magyarország érdekében az ő felhívása révén. Ez adta az ötletet, hogy nevezzenek el róla közteret Budapesten, és én azt gondolom, hogy a nálunk megjelölt helyet, a Külső-Szilágyi út és a Megyeri út torkolatánál lévő teret, róla nevezhetnénk el. Ezt a közteret jelen pillanatban nem sok mindenre használjuk azon kívül, hogy ott van egy villamos-végállomás. A terveink szerint azonban itt valósulna meg egy – szakmai nyelven szólva – intermodális csomópont, tehát ott létesülne a váci vonalon egy vasúti megállóhely, későbbiekben pedig esetleg ott épülhetne meg a hármas metró végállomása. Oda lehetne telepíteni több buszok járat végállomását, amely így egy valódi átszállási lehetőség lenne. Összességében egy kis városközpont is létrejöhetne szolgáltatóházzal és egyebekkel. Mindehhez először is az kell, hogy ezt a most zajló szavazást megnyerjük, és Újpesten nevezzenek el egy közterületet Elvis Presley-ről.
 
– Említette: hírességeket, köztük nagy neveket adott Újpest a világnak a tudományos életben, a művészetben és nem utolsósorban a sportban. A futballban Szusza Ferencé ilyen név. Ha az ő nevét kimondjuk, először mindenkinek a klubhűség jut eszébe, és ha klubhűség, akkor természetesen az Újpest. Május 26-án játszik az Újpest egy gálamérkőzést, amelynek ön az egyik fővédnöke. Miért vállalta el ezt a felkérést?
– Ez nem is volt számomra kérdés, hiszen egyrészt, ha csak abból indulok ki, hogy kisdiák korom óta járok lelkesen Újpest-mérkőzésekre – sőt amikor még lehetőségem engedte, vidékre is elkísértem a csapatot – és ha Szusza Ferencnek, stadionunk névadójának emlékére, tiszteletére szobrot kívánnak felállítani a szurkolók és maga az újpesti klub, akkor azt gondolom, Újpest város polgármesterében fel sem merülhet az, hogy ne álljon a kezdeményezés élére. Ez egy nagyon fontos cél, ezért lehetőségeim szerint minden fórumon népszerűsíteni majd, ahogyan ezt egyébként a Siófok elleni mérkőzés előtt be is jelentettem. Saját magam fogom meghívni valamennyi Újpesten működő iskola igazgatóját erre a mérkőzésre, bízva abban, hogyha én invitálom őket, akkor ők is fontosnak érzik az oktatói közösségben és a diákok körében is népszerűsíteni ezt az eseményt. Ezzel párhuzamosan azt is, hogy fűzzük szorosabbra azt a kapcsolatot, amely intézményeink és az Újpest között van.
 
– Ha már Elvis Presley kapcsán említettük a közterületek elnevezését, továbbá beszéltünk az újpesti legendáról, Szusza Ferencről, akkor adódik a kérdés: elképzelhető, hogy elindul egy olyan kezdeményezés – akár a szurkolók, a klub vagy az önkormányzat részéről –, amelynek eredményeként esetleg több egykori labdarúgóról, vagy más sportágak híres újpesti képviselőjéről is közterületeket nevezzenek el a IV. kerületben?
– Ez csak kezdeményezés, illetve az átnevezni kívánt közterület kérdése. Ebbe a versenybe is azért szálltunk be, mert egy olyan terület kerülhetne nem is átnevezésre, ha nem megnevezésre, ahol nem okozunk senkinek kellemetlenséget azzal, hogy a saját lakcímét, saját okmányait módosítania kell. Ha remélhetőleg beindul Újpest fejlődése, és kialakulnak olyan új terek, új utcák, ahol fejlesztések valósulnak meg, akkor az újpesti sportlegendák emlékének megőrzése nem ütközhet akadályba, sőt…
 
Az Elvis Presley-versenyben szavazni lehet az alábbi linkre kattintva:
http://www.budapest.hu/engine.aspx?page=szolgaltatas
 

(www.ujpestfc.hu)