Tájékoztatás forgalmi rend változásról

  •  
  •  
  •  

Vasárnap reggel 6 órától életbe lép a feketematricás autók közlekedési tilalma.

A forgalomkorlátozással – a legszennyezőbb, feketematricás autók közlekedési tilalmával – járó intézkedés vasárnap reggel 6 órától érvényes, majd – további intézkedésig – minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A szombati mérési eredmények vasárnap hajnali értékelése alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása, mivel még tovább emelkedett Budapesten a szálló por szennyezettségi szintje, már nyolc mérőponton meghaladva a riasztási küszöbértéket (100 µg/m3). Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint vasárnap a nappali órákban várhatóan csökken a szálló por (PM10) szintje, de a reggeli és az esti órákban mérhető magasabb értékek miatt a napi átlagkoncentráció várhatóan még mindig többfelé a tájékoztatási küszöb fölött valószínű. Hétfőn a hajnali órákban sűrű köd képződik és átmenetileg romlik a levegő minősége.

A délutáni órákban viszont egy újabb gyenge hidegfront hatására a levegőminőség javulására számíthatunk. A levegőtisztaság-védelmi jogszabályok szerint egy légszennyező anyag mennyiségének fokozatos növekedése először az egészségügyi határértéket, súlyosabb – már rendkívüli légszennyezettségi – helyzetben a tájékoztatási, a legsúlyosabb esetben pedig a riasztási küszöbértéket haladhatja meg. A riasztási fokozat azon légszennyezettségi szint küszöbértékének meghaladását jelenti, mely felett a rövid idejű hatás veszélyt jelent az emberi egészségre, és amelynél azonnali intézkedéseket kell tenni. Riasztási fokozatot akkor kell elrendelni Budapesten, ha az egy időben 12 fővárosi helyen mért kisméretű szálló por (PM10) koncentráció két egymást követő nap átlagaiban naponként legalább 3 mérőállomáson meghaladja a riasztási küszöbértéket és a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napon javulás nem várható. A szálló por (PM10) egy napra számított átlageredménye 2015. november 5-én és 6-án a főváros hat – hat mérőpontján meghaladta a riasztási küszöbértéket, továbbá a meteorológiai előrejelzés szerint a következő napon javulás nem volt várható ezért a vonatkozó jogszabályok alapján Tarlós István főpolgármester – további intézkedésig – FPH061/4635-43/2015 iktatószámú határozatával 2015. november 7-én a szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el.

A feketematricás autók közlekedési tilalmával járó intézkedés nem terjed ki az M0 jelű elkerülő út Budapest közigazgatási területén áthaladó szakaszaira, valamint Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak átmenő gépjárműforgalma biztosítása érdekében, a következő útvonalak szakaszaira: Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Szépjuhászné útja – Budakeszi út – Budapest közigazgatási határa, továbbá Budapest közigazgatási határa – Nagykovácsi út – Nagyrét utca – Máriaremetei út – Hidegkúti út – Budapest közigazgatási határa.

A forgalomkorlátozás alól mentesülők körét a Budapest Főváros szmogriadó-tervéről szóló 69/2008.(XII.10.) Főv. Kgy. rendelet 10. §-a határozza meg. A Fővárosi rendelettár elérhetősége itt található.

A kisméretű szálló por koncentráció növekedése jellemzően az általános őszi, téli meteorológiai helyzet és a közlekedési, az ipari, a lakossági (szilárd tüzelési) eredetű terhelés együttes következménye, de a kialakulásához hozzájárulhatnak még a különböző nagyobb építkezések hosszabb átmeneti hatása, továbbá ilyen légköri körülmények között kisebb mértékben, de az országhatárokon át terjedő hatások is. A kisméretű szálló por a levegőben előforduló folyékony vagy szilárd halmazállapotú részecske, melynek mérete a 0,001-100 mikrométer (μm) közötti tartományba esik. A szálló por veszélyessége összefüggésben van annak szemcseméretével, így a 10 mikrométernél kisebb részecskék (PM10) veszélyesebbek az egészségre, mint a nagyobbak.

A 10 mikrométernél nagyobb porrészecskéket a légutak természetes védekező működése (csillószőrös hámja) kiszűri, a kisebb méretűek lejutnak a mélyebb légutakba (tüdőhólyagokba). A kisméretű szálló por hatását befolyásolja a belélegzett por mennyisége, fizikai tulajdonságai és kémiai összetétele. A porrészecskék baktériumokat, vírusokat, gombákat, valamint toxikus anyagokat kötnek magukhoz, és elősegítik azok bejutását a szervezetbe. Az egyik legkárosabb porforrás az aktív dohányzás, ami a passzív dohányosok egészségét is komolyan veszélyezteti. Lehetséges egészségkárosító hatások: izgatja a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, köhögést és nehézlégzést válthat ki, majd a tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el. Asztma és krónikus légcsőhurut miatt többen fordulnak orvoshoz, valamint nő a szív- és érrendszeri megbetegedések száma. A por belégzése a légzőszervi betegek állapotát súlyosbítja (különösen asztma, hörghurut esetében), csökkenti a tüdő ellenálló képességét a fertőzésekkel, toxikus anyagokkal szemben. Veszélyeztetett népességcsoportok: légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok. Javasolt elővigyázatossági intézkedés: elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók kerüljék a jelentős gépjárműforgalom által érintett tereket, útszakaszokat.

Az érintett útszakaszokat a Budapest és vonzáskörzete részletes interaktív stratégiai zajtérkép térinformatikai rendszer nappali közúti konfliktustérképe narancssárga és piros színnel jelöli a következő elérhetőségen: http://terkep.budapest.hu/website/zajterkep_html/zaj_index1.htm

A megnövekedett (gyakorlatilag a tájékoztatási küszöbérték fölötti) koncentráció esetében elsősorban a veszélyeztetett népességcsoportokba tartozók (gyermek, időskorú, beteg) kerüljék a szellőztetést, a szabadban való tartózkodást. A legkevésbé rossz körülmények naponta általában 11-15 óra között alakulhatnak ki, ezért a szükséges szellőztetést, a szabadban való tartózkodást célszerű ebben az időszakban elvégezni. A frissülő információk a Budapest Portálon (www.budapest.hu) és a Fővárosi Önkormányzat Twitter oldalán is elérhetőek: twitter.com/fph_sajto További tájékoztatás: Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján (a Fővárosi Önkormányzat támogatásával): http://www.met.hu/levegokornyezet/varosi_legszennyezettseg/meresi_adatok/tajekoztato/ 

Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapján: mérési eredményekről és további információkról. A szmogriadóval kapcsolatban további tájékoztatást a Főpolgármesteri Hivatal munkaideje alatt az Ügyfélszolgálati Iroda (tel: 327-12-08; e-mail: ugyfelszolgalat@budapest.hu), munkaidőn kívül a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság, Fővárosi Ügyeleti Információs Központ (e-mail: ugyelet@fori.hu tel.: 301-7500 fax: 302-5439) ad.