Találkozzunk többször az Újpesti Városnapokon!

  •  
  •  
  •  

A gondokat, problémákat, sokkal könnyebb megoldani, a közös célokat elérni, a válságokat átvészelni, ha sok közös programunk és élményünk van – mondta a polgármester az Újpesti Naplónak

Az idei Újpesti Városnapok programsorozat mennyiben lesz más, mint a korábbiak?
Reményeim szerint sokkal élettelibb, pezsgőbb lesz. Legalábbis, nekem ez volt a célom, és a munkatársaim is ezért dolgoztak. Ezért szerveztünk a korábbinál jóval több programot, jóval szélesebb palettán, bízva abban, hogy így még több embert vonz majd, mint az eddigiek. Azt szeretném, ha az egész azt az érzést keltené mindenkiben, hogy Újpest az a hely, ahol szeretünk élni. Nem csak abban az értelemben, hogy szeretünk itt lakni, hanem abban az értelemben, hogy szeretünk élni: együtt lenni, ünnepelni, játszani, zenélni, táncolni, beszélgetni. Történjen bármi a világban, jöjjenek akármilyen aggasztó hírek innen-onnan, itt jó lenni, mert együtt vagyunk, erős és összetartó közösséget alkotunk. Én abban hiszek, hogy a gondokat, problémákat is sokkal könnyebb megoldani, a közös célokat elérni, válságokat átvészelni, ha sokat vagyunk együtt, sok közös programunk és élményünk van. Alkalmat kell teremtenünk a találkozásokra. Teret biztosítsunk a különböző korosztályokat vonzó eseményeknek, programoknak, amelyen minél több újpesti találkozhat, szórakozhat, ismerkedhet meg egymással. Szerintem ebben van egy város ereje, a közösségi életben. Azt szeretném, hogy erről szóljanak az Újpesti Városnapok.

Valóban sok ilyen jellegű programot szervez a mostani városvezetés, és Önt mindegyiken részt vesz. Ez inkább kötelességtudat, vagy szívesen teszi?
Nagyon fontosnak tartom, hogy ezeken a rendezvényeken mi, városvezetők kötetlenül találkozhatunk az emberekkel, beszélgethetünk, ki-ki elmondhatja problémát, javaslatait, és mi is el tudjuk mondani, hogyan dolgozunk, működünk, milyen nehézségekkel küzdünk. Ezért indítottam útjára a Találkozzunk többször! jelmondatú programsorozatot, amelynek keretében számos új rendezvényre kerül sor. Hagyományteremtő szándékkal idén először ünnepelhették az újpestiek május elsejét majd a családi napot, az újpesti zenekarok versenyét, vagy a folkfesztivált. Az új programokhoz új helyszíneket keresünk! Magam is meglepődtem, milyen sikert aratott a családi nap végén a díszkivilágítást kapott víztorony! Számtalan pozitív visszajelzést, észrevételt kaptunk, ami arra utal, az újpestieknek igényük van a találkozásokra, a közös kikapcsolódásokra. Ehhez az önkormányzat minden támogatást megad, a polgármesternek pedig kötelessége élére állni a közösségteremtés ügyének. Mindjárt hozzáteszem, számomra ez kellemes kötelesség. Egyrészt én is újpesti vagyok, idetartozom. Másrészt világéletemben vonzottak a közösségi programok. Szeretek élni, és szeretek itt élni.

Az idei Városnapok sorrendben a tizenkilencedik, vannak tehát bizonyos hagyományai. 
Így van, és erről sem feledkezünk meg. Nem szakítunk a hagyományokkal, az értékes kezdeményezéseket, rendezvényeket megtartjuk. A 2011-es városnapokat az esélyegyenlőség jegyében rendezzük meg. A mozgáskorlátozottak, a szellemi, testi fogyatékkal élő honfitársaink ügye hangsúlyosan szerepet kap. Kiemelt helyet biztosítunk az Ability Parknak, a fogyatékos emberek élethelyzeteit bemutató interaktív élményparknak, ahol játékos formában ismerkedhetünk mindennapjaikkal. Azt a célt szolgálja, hogy segítsük a látás-, hallás- és mozgássérült emberek, az autisták és értelmi fogyatékosok beilleszkedését, társadalmi elfogadását. A Gördülő Tánccsoport fellépése szintén ezt a célt szolgálja. Ez a programok is arról szólnak, amiről korábban beszéltem: találkozzunk, jöjjünk közel egymáshoz, ismerjük meg egymás életét, bajait, örömeit, miközben megtapasztaljuk, hogy egy közösséget alkotunk. Az önkormányzat lehetőségeihez mérten segíti a fogyatékkal élőket, talán még nem sokan tudják, hogy polgármesteri hivatalban munkanapokon rendelkezésükre áll a mozgássérültek száméra kialakított mosdó. Ezt a rendezvény idején is használhatják.

Mivel várják még a mozgássérülteket?
Szekeres Pált, a Nemzeti Erőforrások Minisztériuma államtitkárát meghívtuk a rendezvényre, és minden jel arra utal, velünk együtt tudja ünnepelni Újpest születésnapját. Szekeres Pál, aki maga is mozgáskorlátozott, az egyetlen sportoló a világon, aki olimpián és paralimpián is érmet szerzett.

Mit emelne ki a Városnapok programjaiból?
A gondos szervezőmunkának köszönhetően annyira gazdag a kínálat, hogy felsorolni se lehet, mi mindennel várjuk az újpestieket. Én minden nap ott leszek, valamennyi helyszínre ellátogatok, csak az időtényező szab határt, hogy minél többe belekóstoljak. Az újpestieket is arra bíztatom, jöjjenek el, hozzák el ismerőseiket, nézzenek körbe, vegyenek részt a programokban. Szerénytelenség nélkül állítom, a korábbiaknál sokkal színesebb a kínálat – ezt egyébként jeleztük a plakáton is. Azt szeretném, hogy minél többször találkozzunk az Újpesti Városnapokon is!
(un)