Tamási Áron szülőföldjén

  •  
  •  
  •  

Erdélyi kirándulásunk története egy évvel korábban kezdődött. Amikor a tanév végén osztályfőnökeink megkérdezték tőlünk, hogy részt vennénk-e a „Határtalanul!” program keretében szervezett több napos erdélyi kiránduláson, mindannyian lelkesen igent mondtunk! Tudtuk, hogy rengeteg feladat vár ránk ezzel a pályázattal kapcsolatban, de sok pozitív élmény reményében még ez sem riasztott vissza bennünket.

A tanév kezdetekor örömmel értesültünk arról, hogy elnyertük az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által 1.293.000 Ft-al támogatott pályázatot. Lelkesedésünknél már csak az izgalmunk volt nagyobb. Osztályfőnökeink, kísérőink és a Csillagösvény utazási iroda odaadó munkájának köszönhetően 5 csodálatos napot tölthettünk május 2. és 6. között Erdélyben.
Május 2-án 5 órakor nagy izgalommal indultunk Arad felé, ahol a Szabadság-szobrot és a vesztőhelyet koszorúztuk meg, majd Máriaradna templom felé vettük az irányt. Megmásztuk a solymosi várat, majd Déva felé haladtunk, ahol a várat meghódítottuk. Később találkoztunk, játszottunk és átadtuk ajándékainkat a Böjte Csaba ferences szerzetes által alapított Gyermekotthon lakóinak.
Tovább folytatva utunkat Vajdahunyad és Nagyszeben következett, majd Kisbaconon meglátogattuk Benedek Elek házát, és dédunokája mesélt nekünk az íróról. Szállásunk Setétpatakon az erdő közepén volt. Harmadik nap a Szent Anna tóhoz túráztunk, Tusnádfürdőn meglátogattunk egy másik Gyermekotthont, ahol a lakókkal közösen énekeltünk, bemutattuk egymásnak szűkebb-tágabb lakóhelyünket. Ezután felmásztunk a Bálványosi várhoz, ahonnan csodálatos kilátásban volt részünk. Leérve a Borvíz-tanösvényt és a Bodvaji vashámort kerestük fel. Késő este értünk vissza szállásunka.
Negyedik nap először Árkosra, a Tájmúzeumba látogattunk el, amit idegenvezetőnk, Bálint Zoltán alapított és üzemeltet. Ezután Csíkszereda felé vettük az irányt, majd Marosfő, Gyilkos-tó és a Békás-szorosban gyönyörködhettünk. Fejünket Farkaslakán hajtottuk álomra.
Utolsó napunk is bővelkedett látnivalóban. Farkaslakán Tamási Áron sírjánál kezdtünk, majd Korond felé vettük az irányt, ahol egy fazekasműhelybe látogattunk el, ahol megismerkedhettünk a fazekasság rejtelmeivel és csodaszép ajándékokat vásároltunk. Utunkat folytatva Szovátán a Medve-tavat jártuk körbe, ismerkedtünk történetével, és megkostoltuk a román micset, majd a Gyermekotthonba látogattunk el, ahol átadtuk ajándékainkat a gyermekeknek. Nagy örömmel és lelkesedéssel fogadtak bennünket. Innen már hazafelé vettük az irányt, a Király-hágónál még megálltunk, de az éj leple miatt a kilátás elmaradt. Szombaton hajnali 3 órakor értünk Újpestre, ahol szüleink nagy izgalommal vártak bennünket.
Rózsahegyi Eszter
Pécsi Sebestyén Ének-zenei Általános és Alapfokú Művészeti Iskola 7. z. osztály