Támogatás a civileknek

  •  
  •  
  •  

Az önkormányzati bizottságoknak a legutóbbi ülésükön mérlegelniük kellett: milyen célokat tartanak érdemesnek a támogatásra. Rengetegen pályáztak, sok hasznos, az újpestiekért dolgozó civil szervezet, egyház, intézmény működik Újpesten. Mindezekről beszélgettünk dr. Molnár Szabolcs alpolgármesterrel.

– Mennyi támogatást szavaztak meg az egyházaknak?
– A Gazdasági és Pénzügyi Ellenőrző Bizottság úgy döntött, hogy az idén összesen 35 millió forinttal segíti az önkormányzat az újpesti egyházakat, ebből 25 millió jut ingatlanok felújítására, fejlesztésére. A maradék összeg a programok támogatását szolgálja. Az igény persze sokkal nagyobb volt, de talán a legfontosabb feladatokat meg tudják valósítani belőle.

– Miért kell az egyházaknak egyáltalán támogatás?
– Mert az Újpesten működő egyházak sokrétű társadalmi feladatot látnak el, főként az oktatás, a kultúra és a szociális ügyek területén. Ezek közül is kiemelkednek az egyházközségek által, a különböző korosztályok számára szervezett ifjúsági táborok, programok, melyek a megpályázott működési támogatás jelentős részét alkotják. Ugyanilyen fontos tevékenység a karitatív munka. Az egyházi épületek pedig Újpest épített örökségét is jelentik, úgyhogy a renoválás fontos minden újpestinek.

– Úgy látom, a civil szervezeteknél azt az elvet követték, hogy minél több egyesületet támogasson az önkormányzat.
– A Közművelődési és Oktatási Bizottság mérlegelte a lehetőségeket, és valóban ilyen érvek mentén döntött, de mindenekelőtt az értékeket néztük. Tizenhét egyesület, civil szervezet jutott így támogatáshoz: a civil keretből több mint három és félmillió fogyott el. A javasolt támogatás után a felhasználható összeg 8 millió 450 ezer forintra módosult.

– A társadalmi sportszervezetek sem jártak rosszul.
– Hétmillión felüli összeget szavazott meg a bizottság, a költségvetés Sport Alap részelőirányzata terhére. Ugyanakkor az Újpesti Hajós Klub Vízi Túrázó Alapítvány 100 ezer forintos támogatását elfogadásra javasolta a Képviselő-testületnek. Szükség van erre, mert ezek a sportszervezetek igen jelentős szerepet töltenek be Újpest életében. Nagy többségük a lakosság szabadidősportjának szervezője, de egyre több sportegyesület foglalkozik utánpótlás- nevelési feladatok ellátásával is.

 Á. T.