Tanácsadó szolgáltatást indít az önkormányzat

  •  
  •  
  •  

Meglepően kevesen törődnek saját otthonuk, lakóhelyük anyagi, műszaki biztonságával. A társasházban élők jelentős része úgy van vele: bármi történik, az a közös képviselő dolga, hiszen azért van. Igen ám, de mi történik akkor, ha a közös képviselő tartozást halmoz fel, vagy – ahogy az a kerületben is előfordult már – egyszerűen lelép a közös pénzzel?

Barkóczi Marietta, az Újpest kft kezelési igazgatója valóságos rémtörténeteket mesél Wintermantel Zsolt polgármesternek, aki éppen a társasházak helyzetével kapcsolatosan jött tájékozódni az Újpesti Vagyonkezelő Zrt. központjába. A polgármester egyetértően bólogat, amikor arra kerül a szó, hogy a társasházak lakói mindig csak akkor fordulnak az Önkormányzathoz segítségért, amikor már baj van. „Ezt bizony rendszeresen tapasztaljuk.” – mondja – „A társasházak közössége az esetek többségében egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy a házkezelő, a közös képviselő, hogyan végzi a munkáját.”
Wintermantel Zsolt és Barkóczi Marietta az UV Zrt ügyfélszolgálatán, Újpesten

Újpest önkormányzata épp ezért döntött úgy, hogy kezdeményezi egy, az önkormányzat égisze alatt működő – tanácsadó szolgáltatás beindítását. „Azért van erre szükség, mert az emberek nincsenek tisztában a jogaikkal, a lehetőségeikkel. Valós tény, hogy van olyan közös képviselő, aki éppen börtönbüntetését tölti.” Azon túl, hogy gyakorlatilag semmiféle tájékoztatást nem kapnak arról, hogy a társasház, amelyben élnek, milyen financiális helyzetben van, azt sem tudhatják meg, hogy a társasház rendelkezik-e például biztosítással. Ha ugyanis valaki a lakására külön biztosítást szeretne kötni, jóval olcsóbban megúszhatja, ha tisztában van azzal, hogy a társasházon egyébként meglévő biztosítás jelentősen csökkenti az éves lakásbiztosítási díjat. Erről azonban nem tájékoztatják őket.

Barkóczi Marietta gondterhelten mesél azokról a társasházakról, akik még időben észreveszik, hogy valami nincs rendjén, a folyamat végén mégsem változik semmi. Ennek a törvényi kiskapu, illetve a már annyit kárhoztatott nemtörődömség az oka. „Gyakran van olyan, hogy bejönnek ide hozzánk a lakók, elmondják a problémát, és szakmai segítséget kérnek tőlünk. Ha a probléma továbbra sem oldódik meg, általában azt tanácsoljuk nekik: azonnal váltsanak közös képviselőt, társasház-kezelőt. Felhívjuk a figyelmüket, hogy ezeket a feladatokat az Önkormányzat égisze alatt működő cégek is biztonságosan, megbízhatóan és ellenőrizhetően el tudják látni. Nekik annyi a tennivalójuk, hogy közgyűlésen határoznak a váltásról.” – meséli Barkóczi. „Ilyenkor a közös képviselő is megtudja, mi a terv, és gyorsan végigjárja a lakókat, tájékoztatva őket arról, hogy mikor és hol lesz a következő közgyűlés. Azt persze nem mondja el, hogy mi lesz a napirenden. Majd – mivel a törvény erre lehetőséget ad – gyorsan hozzáteszi azt is: ha az illető lakó nem tud, vagy nem akar részt venni a közgyűlésen, majd ő képviseli a szavazatával is. Ehhez csak egy meghatalmazást kell aláírni, ami többnyire éppen van is a közös képviselőnél. Nos, – sóhajt az igazgatónő – ilyenkor fordul elő, hogy miközben a lakók 70 százaléka előzetesen támogatja a cserét, a közgyűlés végül leszavazza azt.”

Wintermantel Zsolt szerint mindenkinek az lenne az érdeke, hogy ezek az ügyek ne jussanak el eddig. Ehhez azonban elsősorban a lakók együttműködésére van szükség, illetve arra, hogy megértsék, csak ők tudják hatékonyan képviselni a saját érdekeiket. „Az Önkormányzat, amiben tud, segít, de sajnos jelenleg olyan a helyzet, hogy csak akkor fordulnak hozzánk, amikor már tényleg nagy a baj” – mondja a polgármester, hozzátéve: „Éppen ezért indítunk tanácsadó szolgáltatást. Az a cél, hogy megelőzzük a bajt, és nem az, hogy tüzet oltsunk. Nézzenek körül! Az Újpest Kft. és az UV Zrt. európai színvonalon, kulturált körülmények között, megfelelő szakembergárdával, és elegendő emberrel áll az ügyfelek rendelkezésére. És persze az sem elhanyagolható, hogy az önkormányzat nem tud eltűnni egyik napról a másikra. Itt biztonságban lehetnek a befizetések, és a kerületi cégek apparátusa megfelelő garanciát jelenthet a szakszerű, gyors karbantartásokra is.”