Táplálkozzunk a szervezet igénye szerint

  •  
  •  
  •  

Az ÚKTV Családanya című műsorának idei első adásában egyebek mellett az ünnepek utáni helyes táplálkozásról, az egyik legkedveltebb újévi fogadalomról, a fogyókúráról beszélgettünk. A téma kapcsán vendégünk volt Tóth Gábor táplálkozáskutató, okleveles élelmiszer-ipari mérnök.

Az ünnepek után sokan határozzák el, hogy fogyókúrába kezdenek. A táplálkozáskutató szakembert arról faggattuk, mi a leghelyesebb diéta ilyenkor.

– Az a tapasztalat, hogy januárban nem kell külön kérni az embert, hogy kevesebbet egyen, hiszen ezt maga a szervezet is igényli. A test az ünnepi lakomák során telítődik cukorral, zsírokkal és szénhidrátokkal, így ilyenkor, az ünnepek után ösztönösen is jön az igény, hogy kevesebbet együnk. Az emberi test ha néhány napig túl sok ételt kap, akkor ugyanis jelzi azzal, hogy csökken az étvágy. Éppen ezért egy egészséges emberi szervezetben a január a nyugalom ideje. Ilyenkor magában a természetben is nyugalom van. Az emberi szervezet is szeretné feldolgozni azt a sok élményt, kémiai ingert, amit kapott decemberben – tudtuk meg Tóth Gábortól.

A szakember hozzátette: ő nem hisz a rövid távú célokban, szerinte a megfelelő táplálkozás a legjobb fogyókúra. Az egészséges ételek között ugyanis rostban gazdag táplálékokat találunk. Tóth Gábor elárulta, nem a kenyeret kell kiiktatni, csupán a friss pékárut. A friss kenyérfélékből ugyanis sokkal többet meg tudunk enni egyszerre, gyorsabb a felszívódása, egészen más az emésztése, ezért jobban hizlal. 

– A pirítóst tovább tart megenni, és mivel az éhségérzetünk függ a rágások számától, így a jobban megrágott ételből kevesebbet fogunk fogyasztani. Ez a titka annak, hogy a levesek helyett a szilárd ételek jobban segítik az egészséges táplálkozást és a fogyást is. Tehát pusztán csak a rostos gabonák és a pirítós rendszeres fogyasztásával néhány hét, hónap alatt jelentős fogyást eredményezhet – hangsúlyozza a helyes étkezés alapjait az élelmiszer-ipari mérnök. 

A szakember a helyes táplálékok közé sorolta még ezen túl a lenmagot, a zabpehelylisztet, a zöldségféléket, amelyek mind-mind segítik a fogyást. Tóth Gábor szerint a legfontosabb: figyelni a szervezet igényét, valamint többet rágni, és vízfelvevő rostot tartalmazó tápanyagot enni, ami teltségérzetet tud kiváltani. Ilyenek a pehelyfélék, a köles, a hajdina, a barna rizs, a nyers és félig párolt zöldségfélék. Ezek az ételek még azután is teltséget adnak, amikor már nincsenek a gyomorban.

A teljes interjú megnézhető a www.ujpest.hu oldalon, az ÚKTV videói között.

G.R.