Tarlós: legalább egy hétig maradnak a közlekedési változások Budapesten

  •  
  •  
  •  

Körülbelül egy héttől tíz napig érvényben maradnak a dunai árvíz miatt elrendelt közlekedési változások Budapesten – jelentette be Tarlós István főpolgármester hétfőn az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette: a jelentős forgalmi változások, elterelések, egy-, illetve kétirányúsított utcák mellett 35 helyszínen kellett áthangolni a lámpás csomópontokat.

A főpolgármester szavai szerint a nagy zápor és az erős szél “nem használ az ideiglenes védműveknek, de emberi számítás szerint” a város védhető. Kitért arra is, hogy a legtöbb védműszakadás apadási fázisban szokott bekövetkezni, de ennek jeleit sehol sem tapasztalják. Budapest védhető, a város legkritikusabb pontja a Bem tér, a Batthyányi tér és a Margit híd környéke – mondta Tarlós István.
 
A főpolgármester mindenkit, arra kért, hogy aki tudja, használja a BKV járműveit. Akik vidékről jönnek be Budapestre, lehetőleg azok se kocsival jöjjenek – kérte.

A csepeli szennyvíztisztítóról közölte: a Duna nem veszélyezteti a telepet, ehhez a hétvégi rekord vízállásnál jóval magasabb vízszint kellett volna. Mintegy 911 centiméteres vízmagasságig védett a terület.

A főpolgármester beszélt arról is, hogy a Margitszigetet továbbra is sikeresen védik a fővárosi cégek munkatársai. A tengeri kígyó jól működik, ráadásul 500 ezer homokzsák van a szigeten – tette hozzá.

Szeptemberben dönthet a főváros a római-parti védmű megépítéséről – mondta a főpolgármester. Tarlós István szerint az elmúlt napok tapasztalatai alapján egyre bizonyosabb, hogy a mobilgát megépítendő, de az alapozást, vonalvezetést még át lehet gondolni. A közgyűlés döntése után indul az engedélyeztetési eljárás, így a főpolgármester úgy becsüli, hogy az építkezés várhatóan tavasszal kezdődhet, a védmű pedig 2015-re készülhet el.

Tarlós István arról is beszélt, hogy felülvizsgálják az összes budapesti szakaszt, különösen a Királyok útja-Nánási út vonalán és a Margit híd környékén.