Tarlós: megszűnt az árvízi veszély Budapesten

  •  
  •  
  •  

Budapesten egyre nyugodtabbak lehetünk, ma reggel 8 méter körül volt a vízszint, a tényleges veszély megszűnt – mondta a Fővárosi Közgyűlés szünetében tartott sajtótájékoztatóján Tarlós István. A főpolgármester köszönetet mondott a médiának a korrekt tájékoztatásért, valamint a budapestieknek, amiért megfogadták a városvezetés kérését, és autó helyett a közösségi közlekedést választották.

A főpolgármester kitért rá, hogy a közlekedési helyzet is normalizálódik, lassan feloldják a 2-3 napja elrendelt korlátozásokat. A Batthyány téren szerda reggel óta megáll a metró, a téren a buszközlekedés is helyreállt. A Török utca ismét egyirányú lett. Kérdésre válaszolva Tarlós István elmondta: az alsó rakpartokon várhatóan június 18-ától lehet ismét közlekedni, a jelenlegi számítások szerint a víz 17-én vonul le az útról, ezután 1-2 napig tarthat a takarítás. A felső, Bem rakparton a buszközlekedés már megindult, a közúti forgalomnak viszont csak útjavításokat követően tudják visszaadni az útszakaszt. Erre legfeljebb egy hét múlva kerülhet sor – tette hozzá.

Az árvíz utáni takarítást, fertőtlenítést a katasztrófavédelem főigazgatója, Bakondi György vezényli, de a konkrét munkavégzés nagy részét – csakúgy, mint a fővárosi árvízvédelmi teendőket – a főváros cégei látják el. Az FKF Zrt. a város több pontján dolgozik; a felső rakparton a Jégtörő utca és a Margit híd közötti szakaszon takarítanak, valamint a Mozaik utcában, a K-híd és a Margit híd közötti részen. A homokzsákokat központilag szedik össze.
 
Megtörtént a kárfelmérés is, a fővárosi önkormányzat intézményeit illetően 3,2 milliárd forint a kár, a ma írtam alá azt a belügyminiszternek címzett levelet, amelyben Budapest a vis maior alapból igényel támogatást a helyreállításokhoz – jelentette be Tarlós István. „Ez is mutatja, hogy az utóbbi időben a kormány fokozottan támogatja a fővárost” – hangsúlyozta.