Társasház-felújítás önkormányzati segítséggel

  •  
  •  
  •  

Az idén is támogatja a társasház-felújításokat az önkormányzat. Ebben az évben negyvenkét társasház kap könnyítést. Van, ahol már nagyon várják a lakók a rekonstrukciót, ott pedig, ahol már túl vannak a felújításon, elégedettek vele.

– Az önkormányzati támogatást a hagyományos, a panel- és az egyéb iparosított technológiával épült lakóépületek felújítására lehetett igényelni, a műszaki tartalom nem változott tavalyhoz képest – mondja Wintermantel Zsolt. – Idén negyvenkét
társasház pályázatát bírálta el kedvezően a vagyonkezelő, ami összesen 4300 lakást érint.
A polgármester aláhúzta: a pályázat lényege, hogy az önkormányzat a társasháznak a felújításra felvett hitelére lakásonként havonta legfeljebb ezerötszáz forint támogatást ad. A rekonstrukciók támogatását az éves költségvetésből erre a célra elkülönített felújítási alapból fedezik.

Wintermantel Zsolt hozzáteszi: eddig az államilag támogatott panelfelújítások nem tartoztak az önkormányzat által segítettek körébe, most viszont ezeket a beruházásokat is megkönnyítik. Ez a plusztámogatás azt jelenti, hogy az önkormányzat a közterület-foglalási díj kilencven százalékát elengedi, amivel milliós megtakarítást érhet el a társasház. Egy példát is említ: a Szigeti József utca 23–27-es számú ház csaknem kétmillió forintot takarított meg így. Ahol még nem kezdődtek meg a felújítások, ott nagyon várják a lakók, ott pedig, ahol már lezajlott a rekonstrukció, túlnyomórészt elégedettek.

Az idén meghirdetett pályázat egyik nyertes lakóközösségének képviselője, Strobl Edit szerint az érintett házakban élők nagyon várják a megújulást. A közös képviselő azt mondja, a hozzá tartozó házaknak nagyjából felében végeznek majd felújításokat.
Ilyen például a lépcsőházak nyílászáróinak cseréje, a végfalak leszigetelése, valamint a különböző gépészeti felújítások (például szellőzőrendszer, felvonó).
– Ezek mindegyike az energiamegtakarítást szolgálja, a lakók nagyon várják, hogy elkezdődjenek a munkálatok – teszi hozzá.
Egy másik lakóközösség házain látványos rekonstrukció zajlik a Deák Ferenc utcában, de van olyan épület, ahol már korábban elvégezték a nagyszabású felújítást.
Farkas Julianna közös képviselő azt mondja, akkor lehet majd „mérleget vonni”, amikor már lezárultak a munkálatok, és a fűtést is az egyedi fogyasztás alapján számolják el.
– A Latabár Kálmán utcai épület korszerűsítése tavalyelőtt fejeződött be. Az energiamegtakarítás olyanynyira tetten érhető, hogy a lakók fele egyáltalán nem tekeri fel a fűtést, és a lakók túlnyomó többsége szerint megérte a felújítás – teszi hozzá.

M. ORBÁN ANDRÁS