Társasház-felújítás önkormányzati támogatással

  •  
  •  
  •  

Húsz társasház megújulását támogatja az önkormányzat azzal, hogy lakásonként legfeljebb ezerötszáz forintig átvállalja a felújításra felvett hitel törlesztőrészleteit. A könnyítés öt évre szól.

A támogatást a hagyományos, a panel- és az egyéb iparosított technológiával épült lakóépületek felújítására lehetett igényelni, az önkormányzat összesen húsz lakóközösségnek segít a felújításban, ami több mint ezerötszáz lakást érint. A novemberben elfogadott új rendelet lényege, hogy az önkormányzat a társasháznak a felújításra felvett hitelére lakásonként – függetlenül a társasház építési technológiájától – havonta legfeljebb ezerötszáz forint támogatást ad. Az adott társasház – amelynek nem lehet sem hitel-, sem közműtartozása – először a hitelt biztosító pénzintézettel köt megállapodást, ezt követően szerződik az önkormányzattal a könnyítésről.

A támogatás a ház hitelfelvétele miatt átmenetileg megemelkedő közös költségben mutatkozik meg oly módon, hogy a lakók öt éven keresztül ezerötszáz forinttal kevesebb közös költséget fizetnek.

A rekonstrukciók támogatását az éves költségvetésből erre a célra elkülönített felújítási alapból fedezik.

M. Orbán A.


NYERTESEK ÉS FELÚJÍTÁSOK
A legkisebb támogatott társasház mindössze hét lakásból áll, a legnagyobban pedig 312 lakás található, a felújítások típusa, skálája széles; szinte minden házon más-más munkálatot végeznek. Van, ahol a tűzfal és a tetőszerkezet javítására fordít pénzt a közösség, lakótelepi házak esetében pedig elsősorban nyílászárócserét, a lépcsőházi világítás korszerűsítését, a szeméttárolók szigetelését és a liftek felújítását végzik el.